Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέα πρόκληση του κατοχικού στρατού

Απήγαγε τον Παλαιστίνιο διοικητή της Ανατ. Ιερουσαλήμ

Τα εγκλήματα των Ισραηλινών συνεχίζονται καθημερινά (στη φωτ. χτες τραυματισμένος νέος στη Β. Γάζα)

Copyright 2018 The Associated

Τα εγκλήματα των Ισραηλινών συνεχίζονται καθημερινά (στη φωτ. χτες τραυματισμένος νέος στη Β. Γάζα)
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιχείρηση απαγωγής και σύλληψης του Παλαιστίνιου διοικητή - νομάρχη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Αντνάν Γέιθ, έστησαν το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δίχως, αυτήν τη φορά, ούτε καν προσχηματική «κατηγορία».

Πληροφορίες παλαιστινιακών ΜΜΕ ανέφεραν πως Ισραηλινοί «των δυνάμεων ασφαλείας» σταμάτησαν αυτοκίνητο που μετέφερε τον Γέιθ και στη συνέχεια τον απήγαγαν και τον μετέφεραν για «ανάκριση» στο Οφεν δίχως κάποια κατηγορία. Τελικά, τη Δευτέρα, ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του υπό τον όρο της καταβολής προστίμου ύψους 20.000 σέκελ (περίπου ίσο με 5.400 δολάρια) και επταήμερο κατ' οίκον περιορισμό.

Ο Γέιθ διορίστηκε πριν δύο μήνες στο πόστο του διοικητή Ανατολικής Ιερουσαλήμ με απόφαση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα του παλαιστινιακού αγώνα και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σχολιάστηκε ως «νέο βήμα (...) εναντίον της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ», επισημαίνοντας πως «συνιστά παραβίαση του ισραηλινού νόμου σχετικά με τους παλαιστινιακούς θεσμούς στην πόλη και έχει σκοπό να υπονομεύσει όλες τις βάσεις μιας πολιτικής επίλυσης στη βάση δύο κρατών στα σύνορα του 1967».

Καταδίκη από το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταδίκασε τη νέα πρόκληση, απαιτώντας την απελευθέρωση του Γέιθ και όλων των πολιτικών κρατουμένων, σημειώνοντας: «Η οξυμένη επιθετικότητα του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ βασίζεται στη στήριξη που απολαμβάνει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και από την τακτική πολλών κυβερνήσεων, όπως και της ελληνικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από τη μια ως Πόντιοι Πιλάτοι δεν προχωρούν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από την άλλη δίνουν γην και ύδωρ στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ».

Δεν ανανεώνει την άδεια στο Ισραήλ η Ιορδανία

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανανεώσει την εκμίσθωση για 25 χρόνια των περιοχών Μπακούρα (βορειοδυτικά) και Γκουμάρ (νότια) που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της. Στις δύο περιοχές το Ισραήλ ασκούσε ορισμένα δικαιώματα βάσει της συμφωνίας ειρήνης που επιτεύχθηκε το 1994 για 25ετή περίοδο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιθυμεί την παράταση της εκμίσθωσης, αλλά οι ιορδανικές αρχές το ενημέρωσαν πως δεν σκοπεύουν να το πράξουν.

Το ίδιο διάστημα, υπό την άσκηση διεθνών πιέσεων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να αναστείλει μέχρι νεωτέρας την κατεδάφιση του χωριού Βεδουίνων Χαν αλ Αχμάρ, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση της Δυτικής Οχθης, κοντά σε δύο εβραϊκούς εποικισμούς και διαμένουν 173 οικογένειες.

Και χτες στην παραλιακή πόλη της Βόρειας Γάζας, Μπέιτ Λαχίγια, διαμαρτυρία Παλαιστινίων βάφτηκε και πάλι στο αίμα, όταν ο ισραηλινός στρατός, συγκεκριμένα το Ναυτικό, άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας πάνω από 20 ανθρώπους ανάμεσα στους πολλούς έφηβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ