Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Βαριά» ατζέντα στο φόντο επικίνδυνων σχεδιασμών

Συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη σύνθεση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των κρατών - μελών της ΕΕ, στους οποίους θα μιλήσει αύριο η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων θα συζητήσουν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της λεγόμενης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, όχημα για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεών της, με διάφορα προσχήματα, σε μια σειρά από ζώνες του πλανήτη που ενδιαφέρουν τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους. Η ΕΕ μετρά σήμερα 17 αποστολές και επιχειρήσεις, αναπτύσσοντας δυνάμεις της σε Σομαλία, Ουκρανία, Μολδαβία, Μάλι, Κόσσοβο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κεντρική Μεσόγειο, Ιράκ, Λιβύη, Νιγηρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία και Παλαιστίνη.

Επιπλέον, σήμερα και αύριο οι Αρχηγοί των Επιτελείων έχουν προγραμματισμένη συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή του Βρετανού στρατηγού Στιούαρτ Πιτς, προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Θα ενημερωθούν σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η «στρατιωτική κινητικότητα», οι «υβριδικές» απειλές και η κυβερνοασφάλεια.

Επιπλέον, οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα συζητήσουν για θέματα συνεργασίας με τους ομολόγους τους από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Νότια Κορέα. Θα επικεντρωθούν στην εταιρική σχέση με την ΕΕ και στη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και αποστολές.

Στη συνέχεια, οι Αρχηγοί των Επιτελείων θα συζητήσουν για τη δοκιμαστική λειτουργία της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης στον τομέα της άμυνας (CARD, το πώς προχωρούν τα συμφωνημένα σχέδια των κρατών - μελών στον τομέα της Αμυνας, στην προσπάθεια συνολικά της ΕΕ για ανάπτυξη παραπέρα των στρατιωτικών - πολεμικών της δυνατοτήτων) καθώς και για προτάσεις σχετικά με το δεύτερο στάδιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO, όχημα για ανάπτυξη από κοινού και συντονισμένα μέσων και συστημάτων). Θα ενημερωθούν επίσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (ΕΤΑ, κονδύλια που τους διατίθενται για τέτοιους σκοπούς).

Τέλος, θα εξετάσουν τη μελλοντική ενωσιακή δομή διοίκησης και ελέγχου, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων, καθώς και την κατάσταση όσον αφορά τη μετανάστευση, την οποία, κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, προσεγγίζουν και ως «ασύμμετρη απειλή» και όχημα «διείσδυσης τρομοκρατών» στην ευρωενωσιακή επικράτεια, με ό,τι μέτρα αυτό συνεπάγεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ελέγχους στο εσωτερικό των κρατών - μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ