Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΛΙΔΟΡΙΚΙ ΦΩΚΙΔΑΣ
Εθνικιστικά φαντάσματα

Τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία που εξαντλούν όλο τον «πατριωτισμό» τους κάθε εθνική επέτειο, εμφανίστηκαν στο Λιδορίκι Φωκίδας, με την απαίτηση να μη σηκώσει την ελληνική σημαία ο αριστούχος μαθητής της ΣΤ' Τάξης του δημοτικού σχολείου γιατί είναι... Αλβανός. Συγκεκαλυμμένα και με τη μέθοδο της υποκίνησης προσπάθησαν να σηκώσουν κλίμα στη μικρή κοινωνία της πόλης, χωρίς να το καταφέρουν, τελικά. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης στοιχεία αυτά «στεγάζονται» τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της διευθύντριας Μαρίας Κουκούλη και των δασκάλων του σχολείου Λιδορικίου που, με τη σύμφωνη γνώμη και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αποφάσισαν να υλοποιήσουν όσα προβλέπονται σχετικά και, έτσι, ορίστηκε σημαιοφόρος στην παρέλαση ο αριστούχος Θόδωρος Βελίκος. Ενώ στις 25 Μάρτη τη σημαία θα κρατήσει η Ενέσντα Λάνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Κροκύλιο και τον Αθανάσιο Διάκο ήταν Αλβανόπουλα που κράτησαν τη σημαία, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οπως εξήγησε στο «Ρ» η διευθύντρια του σχολείου, το πρόβλημα δε δημιουργήθηκε από φορείς της εκπαίδευσης, αλλά από εξωσχολικά άτομα που έγραψαν και ρατσιστικό σύνθημα στον τοίχο του σχολείου. Ευτυχώς όμως, δάσκαλοι μαθητές και γονείς τίμησαν το σχολείο και το διαπαιδαγωγιτικό τους λειτούργημα, αλλά και η κοινωνία του Λιδορικίου έδειξε τις αντιστάσεις της σε μια επέτειο, καθ' εαυτού αντίστασης του λαού στο φασισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ