Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προχωρά τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τη συνταγματική αναθεώρηση προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα σημεία επιτάχυνσης διεργασιών και αντιπαράθεσης με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια σχηματισμού ενός ψευτοδίπολου «πρόοδος - συντήρηση». Την ίδια ώρα, βέβαια, με τις προωθούμενες αλλαγές σπεύδει να προσαρμόσει το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, θωρακίζοντας και διευρύνοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με το θέμα ασχολήθηκε αργά προχτές το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» που θα προχωρήσει μέσα από «ευρύτερες συναινέσεις», με στόχο τάχα μια «προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία». Προανήγγειλε δε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχτεί σε 5 άξονες.

Ο 1ος στοχεύει στην «ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος», οι οποίες βασικά ενισχύουν τη σταθερότητα των κυβερνητικών πλειοψηφιών, περιορίζοντας τα «παράθυρα» πρόωρων εκλογών (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό). 2ος άξονας η «καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας» (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία). 3ος, η «ενίσχυση του κράτους δικαίου» (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών). 4ος, οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, «ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι». 5ος, η «προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών» (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ