Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής

Αποφασίστηκε η εκκένωση οικισμών. Εκτεταμένο μπλακ άουτ και διακοπή της κυκλοφορίας

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά στη Σιθωνία που μαινόταν εκτός ελέγχου μέχρι αργά χτες το βράδυ

MotionTeam

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά στη Σιθωνία που μαινόταν εκτός ελέγχου μέχρι αργά χτες το βράδυ
Εκτός ελέγχου μαινόταν μέχρι αργά χτες η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική περιοχή πάνω από το Πλατανίτσι, κοντά στη Σάρτη της Σιθωνίας Χαλκιδικής. Το έργο της κατάσβεσης δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, εντάσεως 5 έως και 7 μποφόρ. Η περιοχή της Σάρτης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ. Το μέτωπο της φωτιάς εκτεινόταν σε 3 χιλιόμετρα.

Στη μάχη με τις φλόγες στην πυκνή πευκόφυτη περιοχή ρίχθηκαν από νωρίς επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες διαρκώς ενισχύονταν με νέα μέσα, προκειμένου να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα. Τα οχήματα δυσκολεύονταν να προσεγγίσουν στα σημεία, καθώς οι δασικοί δρόμοι δεν είχαν συντηρηθεί. Ετσι, την ώρα της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς μπήκαν στη δουλειά και χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα για τη διάνοιξη των αντιπυρικών ζωνών.

Το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας νωρίς το μεσημέρι αποφάσισε την εκκένωση ενός μικρού οικισμού στην περιοχή του Κάμπου της Σάρτης, λόγω των πυκνών καπνών. Το απόγευμα αποφασίσθηκε να εκκενωθεί και η ακτή Αχλάδα, που βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη, ενώ είχε δοθεί κατεύθυνση στους κατοίκους της Σάρτης και της ευρύτερης περιοχής να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από νωρίς το πρωί αρκετοί κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοτικό κατάστημα της Σάρτης.


MotionTeam

Σε ετοιμότητα βρίσκονταν σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών καθώς και λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζικά.

Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης επιχειρούσαν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη από αέρος, δύο ελικόπτερα κι ένα ακόμη ελικόπτερο που συντονίζει τα εναέρια μέσα.

Λόγω της φωτιάς, στην ευρύτερη περιοχή είχε προκληθεί μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση, καθώς προκλήθηκαν ζημιές σε τμήματα του δικτύου της ΔΕΗ. Επίσης, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Σιθωνίας, από τη διασταύρωση του Αγίου Νικολάου.

Αλλες τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και χτες τα ξημερώματα, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα στην Βαμβακιά Σερρών, στην Περαία και στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ