Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Με άξονα την ενίσχυση των «δυνατοτήτων» στην αντιπαράθεση με άλλα κέντρα

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ασχολήθηκε με την υλοποίηση της λεγόμενης παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ, τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ, τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και με κράτη εκτός Ενωσης (όπως Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Δημοκρατία της Κορέας). Επίσης με την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της και την υλοποίηση της «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (Permanent Structured Cooperation-PESCO), την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και τον εκσυγχρονισμό της δομής διοίκησης και ελέγχου της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο σε επικίνδυνα σχέδια

Ο μετέχων στη Σύνοδο από την Ελλάδα, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, εκφράζοντας βασικά τη γραμμή της κυβέρνησης και διαφημίζοντας για μια ακόμα φορά την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε όλο και πιο επικίνδυνα στρατιωτικοπολιτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η συνέχιση της επιχείρησης "SOPHIA" (σ.σ. ναυτική επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε διασύνδεση με την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ "Sea Guardian") είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Οι Ελληνικές ΕΔ, πέραν της διάθεσης προσωπικού και μέσων στην επιχείρηση, συνδράμουν σε αυτήν και με την παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής της Λιβύης, από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)», στη Σούδα.

«Η συνέχιση των υποστηρικτικών δράσεων της ΕΕ είναι αλληλένδετη με την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΝΑΠ, παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλει σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων».

Χαρακτηρίζοντας, παραπέρα, «στρατηγική» τη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε «να εξετάζεται υπό το πρίσμα συνοχής, συμπληρωματικότητας και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας/έργου». Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της σταθερότητας σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προωθεί και συμμετέχει σε ευρύ πλέγμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», συμπλήρωσε, παραπέμποντας σε σχήματα συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με Αίγυπτο, Ισραήλ και άλλους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι «η επίτευξη των στόχων της PESCO κατατείνει στη στενότερη συνεργασία των κρατών - μελών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένων κανόνων και διαδικασιών, ειδικότερα όσον αφορά σε συνεργασία με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίζουν τη Β. Μακεδονία για «ενσωμάτωση» στο ΝΑΤΟ (2021-04-16 00:00:00.0)
Διαβούλια για βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια (2018-09-05 00:00:00.0)
Εντατικά διαβούλια με το βλέμμα στην όξυνση των ανταγωνισμών (2018-05-15 00:00:00.0)
«Επιβεβλημένη» η εμπλοκή της Ελλάδας για την ασφάλεια των μπίζνες! (2017-11-18 00:00:00.0)
Διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ (2017-08-06 00:00:00.0)
Παρέχει υπηρεσίες και ως πεδίο πειραμάτων του ΝΑΤΟ (2014-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ