Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε χτες τον προϋπολογισμό για το 2019, που πρότεινε η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι και περιλαμβάνει νέες αντιλαϊκές περικοπές σε μια σειρά από τομείς, στο πλαίσιο της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και των γενικότερων μέτρων που συναποφάσισε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο λεγόμενο «πρόγραμμα διάσωσης». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνειο 57,1 δισ. δολαρίων που θα πληρώσει ο λαός για να ωφεληθεί με ζεστό χρήμα το κεφάλαιο ώστε να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 138 υπέρ, 103 κατά και 8 αποχές και την επόμενη βδομάδα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία.

Ολες αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις από χιλιάδες εργαζόμενους, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, ενώ δεν έλειψαν και τα προβοκατόρικα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής για να γενικεύσουν την επίθεση ενάντια στους εργαζομένους. Χρησιμοποίησε και πλαστικές σφαίρες, εκτός από δακρυγόνα και αντλίες νερού, και υπήρξαν τραυματισμοί διαδηλωτών.

Οι εξελίξεις σε αυτήν τη χώρα, 3η οικονομία στη Λατινική Αμερική, επιβεβαιώνουν ότι είτε με σοσιαλδημοκρατική διαχείριση, όπως αυτή από το 2001 έως το 2015 των Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, που ενίσχυε το κεφάλαιο, είτε με τη νεοφιλελεύθερη του Μάκρι που τη διαδέχτηκε, οι καπιταλιστές στηρίζουν πάντα την ανάκαμψή τους από την κυκλική κρίση του συστήματος στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι και αυτό μια απόδειξη για τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας το 2015, που εκθείαζε την «αριστερή κυβέρνηση Κίρσνερ», η οποία ουσιαστικά θωράκιζε την καπιταλιστική κερδοφορία και με τα φούμαρα του «ανθρώπινου καπιταλισμού» καλλιεργούσε ευρέως την ταξική συνεργασία και αφόπλιζε το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ετσι ήρθε και η σημερινή νέα αντιλαϊκή επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ