Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ζημιές σε κτίρια και υποδομές από τον μεγάλο σεισμό

Eurokinissi

Ενας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Παρασκευής στη 01.54, έβγαλε τους κατοίκους της Ζακύνθου στους δρόμους, ενώ έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη χώρα. Επίκεντρο του σεισμού ήταν θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί κατοίκων. Μετά το μεγάλο σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον τριάντα μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης. Με το πρώτο φως της μέρας, συνεργεία μηχανικών βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι από μηχανικούς σε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς προκλήθηκε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Επίσης, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας καταστράφηκε, ενώ υπήρχαν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998 και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου στο κέντρο, όμως η βλάβη αποκαταστάθηκε.

Οι σεισμολόγοι μιλούσαν για κύριο σεισμό, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού. Ο σεισμός να σημειωθεί ότι έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα, μέχρι και σε Μάλτα, Αλβανία, Λιβύη και Ιταλία. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε Γαστούνη και Πύργο, στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στο διαμέρισμά της και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου ζήτησε να υπάρξουν άμεσοι έλεγχοι σε όλους τους χώρους και καταγραφή όλων των ζημιών και ειδικότερα σε δημόσιους χώρους, σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομείο κ.λπ., όπως επίσης και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία. Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία τους για όποιο ζήτημα προέκυψε μετά από το σεισμό, είτε στο χώρο εργασίας τους είτε και στο σπίτι τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου με ανακοίνωσή του απαιτεί να διενεργηθεί άμεσα επιστάμενος και ενδελεχής έλεγχος για ενδεχόμενα προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στις σχολικές υποδομές. Επίσης, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση του ΔΣ για τη συγκρότηση των σχολικών τμημάτων με 20 μαθητές ανά τμήμα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας των Λυκείων, 15 ανά κατεύθυνση και 10 ανά εργαστήριο του ΕΠΑΛ.

  • Το μεσημέρι της Παρασκευής στις 15.03 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στη Λαμία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χιλ. ΒΑ από τη Λαμία, 9 χλμ. βόρεια της Ανθήλης και 152 χλμ. ΒΔ της Αθήνας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2 χλμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θόρυβος που προηγήθηκε έσπειρε πανικό στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν είχαν αναφερθεί κάποιες ζημιές πέρα από την πτώση αντικειμένων στα σπίτια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ