Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα

Ετοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές δηλώνει η Τουρκία. Ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ έκανε λόγο πρόσφατα για «γαλάζια πατρίδα», στην οποία «συνεχίζεται ο αγώνας μας». Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι «έχουμε μια δική μας θαλάσσια έκταση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» και συνέχισε ως εξής: «Στη γαλάζια πατρίδα μας συνεχίζεται ο αγώνας μας... Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και οπουδήποτε», για να επαναλάβει ότι «θα υπερασπιστούμε όσα δικαιώματα έχουμε βάσει του διεθνούς Δικαίου, της ορθότητας και της καλής γειτονίας και δεν θα απεμπολήσουμε κανένα από αυτά». Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο Ακάρ είχε παρουσιάσει χάρτες στους οποίους οι διεκδικήσεις της Αγκυρας φτάνουν στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, στον γνώριμο πια τόνο των προκλήσεων του τουρκικού κεφαλαίου.

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, που με αφορμή νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις στην Κύπρο για το «οικόπεδο 7» της κυπριακής ΑΟΖ, επανέφερε τον ισχυρισμό ότι το «7» είναι μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Υπογράμμισε ότι ο «Πορθητής» (το πλωτό γεωτρύπανο της τουρκικής ΤΡΑΟ που ξεκινά γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας, βόρεια της Κύπρου) έχει ισχυρή στρατιωτική συνοδευτική προστασία και ότι η Αγκυρα «συμβουλεύει» Ελλάδα και «ελληνοκυπριακή πλευρά» να μην επιχειρήσουν το οτιδήποτε. Απαντώντας ειδικά σε ερώτημα για σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Ομέρ Τσελίκ είπε πως τυχόν τέτοια προσπάθεια από την Ελλάδα «θα λάβει δυνατή απάντηση από την Τουρκία». Μίλησε για «μία πολύ επικίνδυνη προσέγγιση (σ.σ. της Ελλάδας) και τους υπενθυμίζω την απόφαση της Βουλής το 1995 (σ.σ. casus belli - αιτία πολέμου). Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Τους συμβουλεύουμε να είναι εποικοδομητικοί. Και η πιο μικρή προσπάθεια να γίνει για επέκταση των χωρικών υδάτων, θα δοθεί από την Τουρκία η πιο σκληρή απάντηση».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι η Λευκωσία αναμένει μέσα στο Νοέμβρη να εκφραστεί επίσημα το ενδιαφέρον εταιρειών για το «7», την «αξιοποίηση» του οποίου περιέλαβε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με τις γεωτρήσεις της αμερικανικής «ExxonMobil» κ.λπ. Ενδιαφέρον για το «7» λέγεται ότι έχουν τόσο η «ExxonMobil» όσο και η γαλλική «Total».

Γεωτρύπανα στα ανοιχτά της Κύπρου

Οι προκλήσεις και τα παζάρια στα οποία πρωτοστατεί και η Τουρκία ενδέχεται να περιπλακούν κι άλλο, καθώς τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν στην κυπριακή ΑΟΖ, στο «οικόπεδο 10», οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας της αμερικανικής «ExxonMobil» και της καταριανής «Qatar Petroleum». Χτες, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το γεωτρύπανο «Stena IceMax», που θα συμμετάσχει στις έρευνες της κοινοπραξίας, έχει ήδη ξεκινήσει και εκτιμάται ότι στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού.

Επίσης χτες, μιλώντας σε επιτροπή της τουρκικής Βουλής, ο πρόεδρος της ΤΡΑΟ Μελίχ Χαν Μπιλγκίν χαρακτήρισε την εμφάνιση του «Πορθητή» στη Μεσόγειο ως «μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται ήδη να κατασκευάσει και δικό της γεωτρύπανο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, την επόμενη βδομάδα επισκέπτεται τις ΗΠΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ, με πολλούς να κάνουν λόγο για «σοβαρές ανακοινώσεις» που μπορεί να γίνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία βγάζει και δεύτερο γεωτρύπανο (2019-05-31 00:00:00.0)
Οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα (2018-11-14 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο της «ΝΑΤΟικής σταθερότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο (2018-11-10 00:00:00.0)
Ψηλά στην ατζέντα τα ενεργειακά της σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο (2018-10-16 00:00:00.0)
Μπλεγμένη σε πολύπλευρα αντιλαϊκά σχέδια (2018-06-06 00:00:00.0)
Νέες απειλές για τα Ενεργειακά αλλά και ετοιμότητα για παζάρια (2018-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ