Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
TΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Το παζάρι συνεχίζεται

Επισημάνσεις Πομπέο για τα οφέλη της συνεργασίας με την Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η κάθε κυβέρνηση σε υπουργούς της άλλης προχώρησαν ΗΠΑ και Τουρκία, όπως ανακοίνωσε επίσημα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι. Πρόκειται για κυρώσεις που είχαν επιβληθεί με διάφορες αφορμές, όπως η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον που διωκόταν με κατηγορίες για κατασκοπεία κατά του τουρκικού κράτους (τελικά καταδικάστηκε, αλλά επειδή η προφυλάκισή του κράτησε πολύ καιρό, επέστρεψε στις ΗΠΑ).

Φυσικά, η αντιπαράθεση Αγκυρας - Ουάσιγκτον συνεχίζεται έντονα, όπως και το μεταξύ τους παζάρεμα, δεδομένων σοβαρών αντιθέσεων που υπάρχουν σε μέτωπα όπως το Συριακό, το Κουρδικό και γενικά οι «ισορροπίες» στη Μέση Ανατολή. Αλλωστε, είναι γνωστή η «γκρίνια» των ΗΠΑ για την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, όπως εκφράζεται και μέσα από τις διαρκείς «προειδοποιήσεις» για συνέπειες που θα έχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την αγορά ρωσικών «S-400» από την Αγκυρα.

Στο μεταξύ, μετά την επαναφορά χτες των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης - από την οποία ωστόσο η Τουρκία εξαιρείται - ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, απάντησε ως εξής σε ερώτημα για το αν υπό τον Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς την Ανατολή αντί για τη Δύση και για το αν πλησιάζει η στιγμή που θα αμφισβητηθεί το μέλλον της στο NATO:

«Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ατυχές για τις Ηνωμένες Πολιτείες (της Αμερικής) και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν συνέβαινε αυτό. Ηταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της διακυβέρνησης (του Αμερικανού Προέδρου) Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές, σημαντικές επιτυχίες. Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα». Ο Πομπέο εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι «η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ