Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους σε Σάμο και Λέσβο

Να επιταχυνθούν τα μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης των συνθηκών διαβίωσης στη Σάμο και τη Λέσβο, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάνω από 11.000 πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, ζητά από την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι άθλιες και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα νησιά, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 11.000 νέες αφίξεις σημειώθηκαν στα νησιά τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας τον αριθμό των αναχωρήσεων. Οι μεταφορές έχουν επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχει έλλειμμα νέων θέσεων στέγασης στην ενδοχώρα.

Στο ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αφού η χωρητικότητα του κέντρου είναι για 650 άτομα, ενώ το κέντρο και η περιοχή γύρω από αυτό φιλοξενούν πάνω από 4.000 ανθρώπους. Οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να αγοράζουν πρόχειρες σκηνές από τοπικά μαγαζιά, που στήνουν στα γύρω χωράφια. Ετσι, δεν έχουν προστασία από το κρύο ούτε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες. Στην περιοχή υπάρχουν φίδια, ενώ πολλοί αρουραίοι μαζεύονται γύρω από σωρούς σκουπιδιών.

Πολλοί αιτούντες άσυλο καταφτάνουν στην Ελλάδα σε ευάλωτη κατάσταση, αλλά ακόμα και όσοι μπαίνουν στο ΚΥΤ σε καλή κατάσταση, σύντομα καταλήγουν με προβλήματα υγείας. Για ολόκληρο τον πληθυσμό υπάρχει ένας γιατρός ανά βάρδια, που συχνά βλέπει μόνο τις πιο επείγουσες περιπτώσεις. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο βρίσκονται επίσης κάτω από εξαιρετική πίεση. Πολλές από τις τουαλέτες και τα ντους είναι σπασμένα, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν κοντά στις σκηνές των ανθρώπων. Κάποιοι χρησιμοποιούν τους κοντινούς θάμνους για τουαλέτα. Ευάλωτοι αιτούντες άσυλο - μεταξύ αυτών σχεδόν 200 ασυνόδευτα παιδιά, περισσότερες από 60 έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με αναπηρία και επιζώντες/επιζήσασες σεξουαλικής βίας - παραμένουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους στο ΚΥΤ, καθώς δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις εναλλακτικής στέγασης στο νησί. Ενα κοντέινερ για ασυνόδευτα παιδιά με σπασμένα παράθυρα και πόρτες φιλοξενεί τριπλάσιο πληθυσμό από την πραγματική χωρητικότητά του (έξι ατόμων).

Το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο στεγάζει περίπου 6.500 ανθρώπους - τρεις φορές πάνω από τη χωρητικότητά του - παρά τις πρόσφατες μεταφορές στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα σχεδόν 2.000 αιτούντες άσυλο να αναγκάζονται να μένουν στον κοντινό ελαιώνα. Οι εντάσεις και η απόγνωση γιγαντώνονται, ιδίως λόγω των διοικητικών καθυστερήσεων. Το ΚΥΤ της Μόριας είναι έτοιμο να εκραγεί και τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις ή επιδείνωση των συνθηκών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όσων ζουν και εργάζονται εκεί. Στα υπόλοιπα νησιά οι συνθήκες είναι μόνο οριακά καλύτερες, με τα ΚΥΤ στη Χίο και την Κω να έχουν σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από την καθορισμένη χωρητικότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ