Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυξάνει τους πελάτες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ 2014/50/ΕΕ και του Συμβουλίου της 16ης Απρίλη 2014, που αφορά τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την «προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών - μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης».

Προβλέπονται οι προϋποθέσεις για συμπληρωματική ασφάλιση εργαζομένων που κυκλοφορούν ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και όπως γίνεται φανερό απορρέει από το «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου την Συνθήκη του Μάαστριχτ που εξασφαλίζει τις γνωστές 4 «ελευθερίες» του, ενώ ενισχύει τα διάφορα συμπληρώματα στο σύστημα ασφάλισης όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που πωλούν και τέτοιου είδους «υπηρεσίες».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ - ΚΙΝΑΛ), Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, όπως ήταν αναμενόμενο συντάχτηκαν και σε αυτήν την υπόθεση με την κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος τους ψευτοκαβγάδες τους, εμφανίζοντας το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η εισηγήτρια της ΝΔ Κ. Μάρκου και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Κωνσταντινόπουλος, ως νομοσχέδιο «που αφορά στην προστασία της απόκτησης και διατήρησης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων», αφού «η Οδηγία αυτή έρχεται να θυμίσει σε όλους πως στο πλαίσιο της Ενωσης μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων» κ.ο.κ. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε όχι γιατί διαφώνησε με τη συμπληρωματική ασφάλιση αλλά γιατί κατά τον ειδικό της αγορητή Γ. Σαχινίδη, θα έπρεπε να προβλέπεται σε «διακρατικές συμφωνίες» και όχι ως Οδηγία της ΕΕ.

Οργάνωση της πάλης για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

«Και σε αυτό το νομοσχέδιο βλέπουμε την κοινή στρατηγική των άλλων κομμάτων στις αξιώσεις του κεφαλαίου. Αυτή σας ένωσε στα μνημόνια και στα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που τσάκισαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και συνολικά το λαό. Αυτή η στρατηγική σας ανέτρεψε και συνεχίζει να ανατρέπει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην ιδιωτική Ασφάλιση με τα επαγγελματικά Ταμεία ή όπως αλλιώς και εάν ονομάζονται τα διάφορα συμπληρωματικά συστήματα ασφάλισης», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Οπως τόνισε «με την πολιτική σας, αλλά και με αυτό το σχέδιο νόμου, ενισχύετε τους καπιταλιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Τα χρήματα που βάζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Ασφάλιση, αλλά και σε όλες τις μορφές συμπληρωματικής Ασφάλισης, δεν διασφαλίζουν τη συμπληρωματική σύνταξη, γιατί οι επιχειρηματικοί όμιλοι - έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός - παθαίνουν και ζημιές, "φουντάρουν" δηλαδή, κλείνουν, ενώ οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις φέρνουν επίσης τέτοια αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα πληρώνουν το κράτος και η εργοδοσία και όχι οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ