Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ατέλειωτα παζάρια και κόντρες εντός και εκτός

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παρά τη χτεσινή σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως «έστω και βραδέως» γίνεται «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση οριστικής συμφωνίας για το Brexit, οι κόντρες στους κόλπους της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν.

Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως η Μέι αναγκάστηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία επιδίωκε να πετύχει την έγκριση της πρότασής της για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν τουλάχιστον τέσσερις υφυπουργούς και υπουργούς της κυβέρνησης να είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, πέρα από τον έως πρότινος υφυπουργό Μεταφορών Τζο Τζόνσον (αδελφό του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον), που παραιτήθηκε την Παρασκευή επειδή διαφωνούσε με την κυβερνητική πολιτική για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η πρωθυπουργός και από τις αντιδράσεις του βορειο-ιρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUI), που έχει προειδοποιήσει πως δεν θα στηρίξει στη Βουλή των Κοινοτήτων μία κυβερνητική πρόταση για το Brexit που θα προβλέπει ένα ξεχωριστό καθεστώς πρόσβασης της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ (το λεγόμενο «backstop»).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και ανάμεσα στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο σκιώδης υπουργός Brexit Κιρ Στάρμερ εκτίμησε μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό ότι το Brexit θα μπορούσε να σταματήσει με ένα νέο δημοψήφισμα, τονίζοντας: «Αν η συμφωνία καταψηφιστεί, τότε θα ζητήσουμε γενικές εκλογές. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και αυτό περιλαμβάνει και ένα νέο δημοψήφισμα». Νωρίτερα, ο ηγέτης του κόμματος Τζ. Κόρμπιν είχε δηλώσει πως το δημοψήφισμα έχει ήδη διεξαχθεί και πως αυτό που προέχει είναι «να ενωθεί ο λαός»...

Οι ενδοαστικές κόντρες στο Λονδίνο ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές ενός «σκληρού Βrexit» (δηλαδή αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και πρόσβαση σε τελωνειακή ένωση και ενιαία αγορά της ΕΕ) εκτιμάται από ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ πως μπορεί πλέον να «εκτροχιάσουν» τη διαδικασία, καθώς στενεύουν «ασφυκτικά» τα χρονικά περιθώρια για τη σύγκλιση μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εντός τρέχοντος μηνός για την έγκριση συμφωνίας για το Brexit.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το παζάρι του Ηνωμένου Βασιλείου με τους αξιωματούχους της ΕΕ προκαλεί σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος υπέρ του δολαρίου. Χτες, το δολάριο ανατιμήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο 16 μηνών έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, καθώς οι χρηματιστές «τιμωρούν» το ευρώ και τη στερλίνα λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με ένα ομαλό Brexit. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται, επίσης, από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα σχέδια για νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αντιμετωπίζοντας «αισιόδοξα» την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ