Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΕΡΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Γαλλο-ιταλικές κόντρες για τη συνέχιση του πλιάτσικου...

ΡΩΜΗ - ΠΑΛΕΡΜΟ.--

Ολοκληρώνεται σήμερα στο Παλέρμο της Σικελίας με περιορισμένες «προσδοκίες» η διήμερη σύνοδος που συγκάλεσε για τη Λιβύη η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με υποτιθέμενο στόχο την «κλιμάκωση του αγώνα» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τον τερματισμό των συγκρούσεων, τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη και τον τερματισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η υποβάθμιση της συνόδου, στην οποία είχαν προσκληθεί ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ευρώπη και χώρες της Βόρειας Αφρικής (μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Τυνησίας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ), χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από την απουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ και πιθανώς και του Λίβυου ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που δεν είχε εμφανιστεί έως χτες βράδυ. Οι απουσίες αντανακλούν τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες σε διάφορα επίπεδα, με πιο εμφανή την γαλλο-ιταλική ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το ποια πλευρά θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από το συνεχιζόμενο πλιάτσικο στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Λιβύης, που συνεχίζεται επτά χρόνια μετά τη δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011, την ανατροπή και δολοφονία του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν το επίσημο δείπνο, είπε πως βασικός στόχος της συνόδου είναι «να βοηθήσει» στον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, στη σταθεροποίηση της Λιβύης στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι «η Δύση» ελπίζει στη διεξαγωγή «δημοκρατικών εκλογών» στη Λιβύη, ξεκαθαρίζοντας πως η ημερομηνία τους δεν θα καθοριστεί στο Παλέρμο.

«Παρών» στη σύνοδο έδωσε εννοείται ο δοτός (και υποστηριζόμενος από την Ιταλία) πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ, που συναντήθηκε χτες για λίγο με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γκασάν Σαλάμε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν το 2019. Το σχέδιο αυτό ωστόσο αντιβαίνει ένα άλλο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάη σε άλλη, ανάλογη σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, που προέβλεπε διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αυτόν το Δεκέμβρη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες και παζάρια για «σταθεροποίηση» (2023-01-17 00:00:00.0)
Προτάσσουν ενίσχυση συνεργασίας σε Αμυνα και Ενέργεια (2022-07-07 00:00:00.0)
Υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας (2020-12-08 00:00:00.0)
Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τις εξελίξεις (2019-12-18 00:00:00.0)
Εκκληση Κόντε για εκεχειρία... (2019-04-17 00:00:00.0)
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί ξανά στο προσκήνιο (2019-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ