Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ο λαός διεκδικεί το θυσιαστήριο

Συνέντευξη χτες από τις δημοτικές αρχές Καισαριανής και Βύρωνα και εκδήλωση την Κυριακή 4 Νοέμβρη για την τοποθέτηση μνημείου της Εθνικής Αντίστασης

Την αγανάκτηση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Καισαριανής έχει προκαλέσει η πρόσφατη εισήγηση εισαγγελέα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να κηρυχτεί αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 1731/1987, που αφαίρεσε την ιδιοκτησία της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας και την επανέφερε στο ελληνικό δημόσιο. Με βάση αυτή την πρόταση ως ιδιοκτήτρια του Σκοπευτηρίου, του χώρου δηλαδή που επί δυόμισι χρόνια τουφεκίζονταν αγωνιστές, με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά του 1944, εμφανίζεται η Σκοπευτική Εταιρεία. Αυτά τόνισε χτες ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με το δήμαρχο Βύρωνα Ν. Ρογκάκο και κάλεσε όλους τους δημότες των δύο δήμων, αλλά και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν δυναμικό «παρών» την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το πρωί στο Σκοπευτήριο, όπου, στον ιερό αυτό χώρο, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τοποθετηθεί, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και θα απαιτηθεί η απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρείας από το Σκοπευτήριο και η απόδοσή του στο λαό.

Παράλληλα, ο δήμαρχος επισήμανε τις δεσμεύσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρά τις οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό, όπως τόνισε, «οφείλεται καθαρά στην ατολμία της κυβέρνησης να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος δήλωσε πως «θα συμπαρασταθούμε να πάψουν να παίζουν στις πλάτες του λαού της Καισαριανής όσοι διαχειρίζονται τα όσια και ιερά της πατρίδας μας. Καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε και να αναπλάσουμε το θυσιαστήριο και να γίνει η καρδιά του αντιστασιακού λαού, όπου θα χτυπάει και τα επόμενα χρόνια».

«Δυόμισι χρόνια στο θυσιαστήριο τουφεκίζονταν αγωνιστές. Εξήντα χρόνια τουφεκίζεται η Εθνική Αντίσταση, η ιστορική μνήμη, η αρετή και η θυσία των αγωνιστών», δήλωσε στην ομιλία του ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής, καταγγέλλοντας παράλληλα τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πάνω στο θέμα αυτό.

Τη συμπαράσταση όλων των αντιστασιακών δημοσιογράφων, προκειμένου να τελειώσει μια για πάντα, η πρόκληση που τη συνεχίζει και η κυβέρνηση Σημίτη, εξέφρασε στην ομιλία του, ο Ν. Καραντηνός, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Φοίβος Τσέκερης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, ο Γρ. Πετρόπουλος γγ της ΕΕΔΥΕ, ο Στ. Δαμάνος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εθνικής Αντίστασης και ο Δημ. Μουρατίδης, ένας από τους ελάχιστους φυλακισμένους στην Ακροναυπλία που επέζησαν από τις εκτελέσεις την εποχή εκείνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ