Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήσεις Σκανδαλίδη με ΣΥΝ και ΝΔ

Μνημόνιο κοινής συναντίληψης για τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «υπέγραψαν» χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ, Σ. Λυκούδης και Σ. Καταρτζής, σε συνάντηση που είχαν μετά από αίτημα των τελευταίων.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην «αναγκαιότητα» αλλαγών στο διοικητικό σύστημα της χώρας, τις οποίες ο υπουργός τοποθέτησε σε ένα βάθος χρόνου και σχεδόν σίγουρα μετά τις επικείμενες εκλογές. Ο Κ. Σκανδαλίδης φάνηκε επιφυλακτικός στη δημιουργία μητροπολιτικού δήμου - προοπτική που βρίσκει αντίθετη μεγάλη μερίδα αιρετών - ενώ βλέπει θετικά την προώθηση των μητροπολιτικών λειτουργιών.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως «δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός». Στη συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΣΥΝ έγινε διάλογος για το ποιος θα είναι ο Β` βαθμός Αυτοδιοίκησης, όπως είπαν τα στελέχη του ΣΥΝ. Σύμφωνα με τους ίδιους, όροι συναντίληψης διαπιστώθηκαν και στο ζήτημα της λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, που μεταφράζεται σε περικοπή έως κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν και σε νέους φόρους στους δημότες.

«Θετικότατη» χαρακτήρισαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Β. Πολύδωρας, Γ. Λαμπρόπουλος και Β. Μεϊμαράκης - με τους οποίους συναντήθηκε στη συνέχεια - την αντίδραση του υπουργού στο αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα προσδιορίζει και θα ελέγχει την τιμιότητα των όρων του πολιτικού παιχνιδιού. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ ζήτησαν η επιτροπή αυτή να δώσει έμφαση στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 15 δήμοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία αναθεώρησής τους.

Πάντως όλα αυτά τα θέματα ο νέος υπουργός φαίνεται να επιδιώκει να τα προωθήσει με το μανδύα της «εθνικής συνεννόησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ