Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστική απόφαση δικαιώνει την Αυτοδιοίκηση

Η παρακράτηση των ΚΑΠ στο σύνολο των δήμων της χώρας ανέρχεται στα περίπου 1,7 τρισ. δραχμές

Τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς - όπως έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς - ότι το κράτος δε χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι, ακόμα παραπέρα, τα χρήματα με τα οποία επιχορηγείται αυξάνονται κάθε χρόνο, έρχεται να ανατρέψει απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία δικαιώνονται οι δήμοι που διεκδίκησαν δικαστικά την απόδοση των παρακρατημένων υπέρ τους πόρων.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμόν 2723/2001 τελεσίδικη απόφασή του, το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τους Δήμους Αργυρούπολης, Ζεφυρίου, Κορωπίου, Μοσχάτου και Νίκαιας, οι οποίοι διεκδικούν να τους αποδοθεί μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), το οποίο παρακρατά παράνομα η κεντρική διοίκηση. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υφίσταται η παρακράτηση, η οποία ανέρχεται αντίστοιχα στα παρακάτω ποσά. Αργυρούπολη: 66.053.240 δραχμές. Ζεφύρι: 12.412.180 δρχ. Κορωπί: 32.619.290 δρχ. Μοσχάτο: 53.479.140 δρχ. Νίκαια: 218.631.040.

Την αγωγή είχε ξεκινήσει το 1991 η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), στην οποία μετείχαν περισσότεροι από δέκα δήμοι. Για τεχνικούς λόγους, η αγωγή συμπληρώθηκε από τους παραπάνω πέντε δήμους, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί και πρωτόδικα το 1996.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σήμερα η παρακράτηση των ΚΑΠ στο σύνολο των δήμων της χώρας ανέρχεται στα περίπου 1,7 τρισ. δραχμές. Χρήματα που στερούνται τελικά οι δημότες από υπηρεσίες. Η τακτική της παρακράτησης ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση ακόμα των ΚΑΠ (ποσοστά επί κρατικών φόρων που αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση), το ύψος και την απόδοση των οποίων οι κυβερνήσεις ερμήνευαν κατά το δοκούν. Γι' αυτό στο Σώμα των αιρετών υπάρχει η άποψη που λέει πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο και αυξημένο ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού και όχι με βάση επιμέρους φόρους.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου, η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Νίκαιας όταν ξεκίνησε η διεκδίκηση των παρακρατημένων, τόνισε: «Η απόφαση αυτή δικαιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβεβαιώνει ότι παράνομα παρακρατούνται χρήματα των δήμων, κάτι που αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα και δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για δικαιολογίες. Με την τελεσίδικη αυτή απόφαση οι δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά που επιδικάστηκαν, ωστόσο η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. Να διεκδικήσουν δηλαδή τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και - από τη συνάντηση που αναμένεται να έχουν με τον υπουργό Εσωτερικών - να βρεθεί πολιτική λύση ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουν οι δήμοι στα δικαστήρια για να πάρουν αυτά που τους αναλογούν. Και βέβαια το ζήτημα αυτό πρέπει να τεθεί και στα επερχόμενα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ