Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενα μοναδικό λεύκωμα αφιερωμένο στην πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες των ναυτεργατών

Το εξώφυλλο του Λευκώματος
Το εξώφυλλο του Λευκώματος
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία - συμβολή στον γιορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ ανέλαβε η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, εκδίδοντας ένα καλαίσθητο λεύκωμα, φωτογραφικό ιστορικό αφιέρωμα, για την πρωτοπόρα συμβολή του Κόμματος στους αγώνες των ναυτεργατών.

Το ιστορικό αυτό λεύκωμα, μέσα από έναν πλούτο σπάνιου φωτογραφικού και αρχειακού υλικού και κειμένων, αποτυπώνει τους βασικούς σταθμούς του ναυτεργατικού κινήματος, την πρωτοπόρα δράση της ΚΟ Ναυτεργατών (ΚΟΝ) του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος, σε έναν συνεχή, πολύ σκληρό αγώνα με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, συνολικά με το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μέσα απ' τις σελίδες του λευκώματος προβάλλει ο ισχυρός ρόλος της ναυτιλίας και του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στη χώρα μας και στην πράξη αποδεικνύεται ότι η πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τα τεράστια κέρδη και η περίοπτη θέση που κατέκτησαν οι εφοπλιστές διεθνώς, δεν οφείλονται στο τάχα επιχειρηματικό τους «δαιμόνιο», όπως υποστηρίζουν αστοί και οπορτουνιστές απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης του ναυτεργατικού μόχθου και στη μεγάλη στήριξη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το αστικό κράτος, με πλήθος αντεργατικών μέτρων, χρηματοδοτήσεις, προκλητικές φοροαπαλλαγές κ.ά.

Πλήρωμα σε απεργία, αρνούμενο να μεταφέρει πετρέλαιο στο φασιστικό καθεστώς του Φράνκο
Πλήρωμα σε απεργία, αρνούμενο να μεταφέρει πετρέλαιο στο φασιστικό καθεστώς του Φράνκο
Παρουσιάζονται τα πρώτα βήματα για την οργάνωση των ναυτεργατών και τη δημιουργία των σωματείων στις αρχές του 20ού αιώνα, καταγράφεται η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο ταξικό κίνημα και στις δυνάμεις του ρεφορμισμού, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που είναι διαχρονικά στο πλευρό του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, τα στοιχεία που παρατίθενται στο λεύκωμα δείχνουν πόσο σκληρό και επικίνδυνο είναι το ναυτικό επάγγελμα και αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επέβαλαν οι εφοπλιστές μέσα στα καράβια, ενώ ανάγλυφα προβάλλουν η παλικαριά και η αντοχή που επέδειξαν οι ναυτεργάτες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Η έκδοση αποτελείται από δέκα ενότητες: Για τα πρώτα βήματα της ταξικής αφύπνισης και δράσης. Για την ίδρυση του ΚΚΕ ως τομή στην πάλη των ναυτεργατών και συνολικά της εργατιάς και τους αγώνες των ναυτεργατών στο Μεσοπόλεμο. Για την πάλη τους στη μεταξική δικτατορία, τους Ελληνες ναυτεργάτες στις «Διεθνείς Ταξιαρχίες» κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, ύψιστη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης. Για την πάλη τους στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με την εποποιία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, η οποία εκπλήρωσε ιδιαίτερο ρόλο στην αναμέτρηση με το ναζιστικό τέρας, με το σύνθημα «Τα πλοία εν κινήσει», δίνοντας ταυτόχρονα μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των πληρωμάτων και καταφέρνοντας να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση το 1943.

Ο δολοφονημένος στη Μακρόνησο κομμουνιστής ναυτεργάτης Δημήτρης Τατάκης
Ο δολοφονημένος στη Μακρόνησο κομμουνιστής ναυτεργάτης Δημήτρης Τατάκης
Για τη συμμετοχή τους στον ΔΣΕ στην κορύφωση της ταξικής πάλης. Για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος απ' το 1950 έως το 1967. Για την παρουσία τους στη διάρκεια της χούντας, με την ίδρυση της Ενιαίας Αντιδικτατορικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Ελλήνων Ναυτεργατών και τη δράση της ενάντια στη δικτατορία.

Αργότερα, για την πάλη στις νέες συνθήκες, για την αποχουντοποίηση και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων. Τέλος, για την πάλη τους σε συνθήκες αντεπανάστασης και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεκάδες οι απεργίες όλο αυτό το διάστημα, οι αγώνες που συγκλόνισαν τη χώρα, οι συγκρούσεις με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς...

Την έκδοση ολοκληρώνει η ενότητα με τον τίτλο «Ενας αιώνας στην πρώτη γραμμή στους αγώνες των εργατών της θάλασσας. Η πρόταση του ΚΚΕ σήμερα».

Οι κομμουνιστές ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, σάρκα απ' τη σάρκα των ναυτεργατών, με μεγάλη πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης και στην ιστορική της αποστολή. Πολλοί οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, οι ναυτεργάτες κομμουνιστές, τα ονόματα των οποίων θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις πιο λαμπρές σελίδες του ναυτεργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ