Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Αντιλαϊκά μέτρα παλιάς και νέας κοπής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με την ολόπλευρη ενσωμάτωση των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, και με άξονες την παραπέρα συμπίεση των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και τη διεύρυνση της φοροληστείας του λαού, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, κατατέθηκε χτες στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, προκειμένου μέχρι και τις 18 Δεκέμβρη να έχει ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής έρχεται να «κουμπώσει» με τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη του ΑΕΠ και με την αυξητική τάση στις νέες κερδοφόρες επενδύσεις, που με τη σειρά τους στηρίζονται στις εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές καταγράφονται και στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», ενώ στο πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα» περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και ρυθμίσεις για τη διαχείριση της «ακραίας» φτώχειας.

Οι βασικές προβλέψεις

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων, διαμορφώνονται στα 6,9 δισ. ευρώ, στο 3,6% του ΑΕΠ. Η μάζα των πλεονασμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,5% (από 2,1% φέτος). Η ανάκαμψη αυτή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), με άνοδο σε ποσοστό 11,9%, ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τη στήριξη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,2%.

Σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ για το 2019 εκτιμάται στα 192,7 δισ., από 189,7 δισ. φέτος.

Απογείωση της φοροληστείας

Η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων, τόσο από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα όσο και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας για την επόμενη χρονιά.

Τα καθαρά ποσά φόρων (δηλαδή χωρίς τις επιστροφές σε δικαιούχους) θα απογειωθούν κατά 1 δισ. Ειδικότερα, από 45,4 δισ. φέτος, προβλέπεται να φτάσουν τα 46,4 δισ. το 2019, στοιχείο ενδεικτικό του εύρους των παρεμβάσεων που θα γίνουν προκειμένου να «κλειδώσει» ο στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε φορολογικές διατάξεις που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα προβλέπεται αύξηση των ποσοστών του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύπτουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά. μέσω «πλαστικού χρήματος», προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Επίσης, ο ΦΠΑ που βαραίνει τη λαϊκή κατανάλωση ενισχύεται κατά 177 εκατ., φτάνοντας στα 17,22 δισ., ενώ «προ των πυλών» εμφανίζεται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και για την τελευταία ομάδα νησιών του Αιγαίου. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης διογκώνονται κατά 89 εκατ., στα 7,4 δισ.

Κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού καρατομείται κατά 1,3 δισ. και διαμορφώνεται στα 56,9 δισ., από 58,2 δισ. φέτος, ενώ οι νέοι στόχοι είναι χαμηλότεροι κατά 573 εκατ. ακόμη και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, και προς αντιστάθμιση της «μη εφαρμογής» του μέτρου για τις συντάξεις (εκτιμάται σε περίπου 2 δισ.), μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Η επέκταση του προγράμματος «σχολικά γεύματα» (190 εκατ.)

-- Η «δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης - νηπιαγωγείων (140 εκατ.)

-- Η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα (240 εκατ.).

Σε αυτό το φόντο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνεται το πακέτο με τα λεγόμενα «αντίμετρα», συνολικού ύψους 910 εκατ.

Ειδικότερα:

-- Το επίδομα στέγασης διαμορφώνεται στα 400 εκατ., αυξημένο κατά 200 εκατ. σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού και έναντι 600 εκατ. που προβλεπόταν νωρίτερα, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επίδομα στέγασης ενσωματώνονται τα ποσά της κρατικής επιδότησης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία (νόμος Κατσέλη). Η κυβέρνηση και εδώ παρουσιάζει ως φιλολαϊκό μέτρο την έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, που τους «διευκολύνει» να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.

-- «Μεσοσταθμική» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι «απώλειες» για το κρατικό ταμείο υπολογίζονται στα 260 εκατ. Σε μία ακόμα λαθροχειρία, η κυβέρνηση υπολογίζει τα ποσά αυτά με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές. Αυτές όμως, όπως προβλέπεται, θα αναθεωρηθούν, σε μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τα χαράτσια σε λαϊκές περιοχές.

-- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες κατά 177 εκατ.

«Αντίμετρα» για το κεφάλαιο...

Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν:

-- Κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019.

-- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019 (28% από 29%). Το μέτρο θα έχει «δημοσιονομική επίπτωση» από το 2020, με την τελική εκκαθάριση του φόρου.

-- Μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15%, επίσης με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ