Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ενίσχυση «τριμερών» με επίκεντρο την Κύπρο

Ενώ η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και το παζάρι με τις ΗΠΑ

Την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα «τριμερή» σχήματα συνεργασίας σηματοδοτεί μεταξύ άλλων η επίσκεψη του Γ. Μίτσελ στην περιοχή

Copyright 2018 The Associated

Την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στα «τριμερή» σχήματα συνεργασίας σηματοδοτεί μεταξύ άλλων η επίσκεψη του Γ. Μίτσελ στην περιοχή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ.--

Με «όχημα» την αναβάθμιση των «τριγώνων συνεργασίας», όπου βασικό ρόλο παίζουν Ελλάδα και Κύπρος, ξεδιπλώνονται τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού των ΗΠΑ για την περιοχή της Ν/Α Μεσογείου και ενώ οξύνεται η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τη «μοιρασιά» του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Χτες, το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης ενέκρινε τη σύσταση μόνιμης Γραμματείας με έδρα τη Λευκωσία που θα συντονίζει τις τριμερείς συνεργασίες, όπως είχε ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει και στην τελευταία Σύνοδο της τριμερούς Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου (που έγινε τον Οκτώβρη στην Ελούντα της Κρήτης).

Μέσα στο Δεκέμβρη αναμένονται νέες τριμερείς συναντήσεις, με στόχο την επιτάχυνση όχι μόνο των ενεργειακών σχεδιασμών που υπάρχουν για τους άφθονους υδρογονάνθρακες της περιοχής, αλλά και για την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, καθώς η Ν/Α Μεσόγειος γειτνιάζει με «εύφλεκτες ζώνες», όπως οι Συρία, Λιβύη, Μέση Ανατολή, όπου κλιμακώνονται οι σκληροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Ολα αυτά με την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν ακόμα ισχυρότερο και αμεσότερο ρόλο στις τριμερείς, ετοιμάζοντας ήδη την επίσημη ένταξή τους στο τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις πολυήμερες επαφές που είχε ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, τις επόμενες μέρες φτάνει στη γειτονιά μας, ξανά, ο αρμόδιος για την Ευρασία αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Οι ΗΠΑ δυναμώνουν την παρέμβασή τους, ενώ πριν μια βδομάδα ο κολοσσός της «ExxonMobil» ξεκίνησε (σε κοινοπραξία με την «Qatar Petroleum») έρευνες στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και ενώ προχωρά και η ευρύτερη διείσδυσή τους στην περιοχή, μετά και από τη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν Ουάσιγκτον - Λευκωσία για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Οι Αμερικανοί μελετούν ακόμη το ρόλο τους και στις συναντήσεις που θα έχουν μέσα στο Δεκέμβρη οι ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Παλαιστίνης (18/12), οι ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας (19/12) αλλά και η νέα τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (20/12). Στην τελευταία μάλιστα, ήδη φημολογείται ότι θα πάρει μέρος και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Αλλωστε, στις 13 Δεκέμβρη θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ο «στρατηγικός διάλογος» ΗΠΑ - Ελλάδας.

Η Τουρκία

Καθοριστικές αναμένονται φυσικά οι επιλογές της Τουρκίας, που προβάλλει συστηματικά τις αξιώσεις της σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ για να υπερασπιστεί τα ευρύτερα στρατηγικά της συμφέροντα, αλλά και για να παζαρέψει σκληρά επιδιώξεις της σε όλη την περιφέρεια, στην οποία προχωρούν σημαντικές ανακατατάξεις, εδαφικές, οικονομικές, γεωπολιτικές.

Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να αξιολογηθεί και η νέα πρόκληση με την προχτεσινή είσοδο του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στο «οικόπεδο» 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Φυσικά, αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας δίνει και η στάση ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, με τις οποίες η Τουρκία διατηρεί αντιθέσεις αλλά και παζαρεύει σκληρά πολλά θέματα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα τουρκική πρόκληση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αλλά και ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Εξίσωσε δηλαδή πάλι την Τουρκία και την Κύπρο, εκφράζοντας προσδοκίες η «διευθέτηση» - δηλαδή το παζάρι για τη διχοτόμηση της Κύπρου - να προχωρήσει ευνοώντας όσο περισσότερο γίνεται τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Ολα αυτά ενώ η τουρκική αστική τάξη δυναμώνει και φραστικά τις προκλήσεις. Χτες ήταν η σειρά της προέδρου του (σχετικά νεοσύστατου, φιλελεύθερου) «Καλού κόμματος» Μεράλ Αξενέρ να πει ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική». Επίσης, πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί "η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές"», χρησιμοποιώντας συνθηματικές φράσεις με τις οποίες το 1974 περιγραφόταν η τουρκική εισβολή που οδήγησε στην κατοχή πάνω από το 30% των εδαφών της Κύπρου.

Επαφές Κυπριανού

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν και οι συναντήσεις για το Κυπριακό, καθώς εξετάζεται και πιθανός νέος γύρος επίσημων συνομιλιών.

Χτες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού συνάντησε στην Αθήνα τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυπριανού αναμένεται αύριο να βρεθεί στην Αγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ερευνητικού Ιδρύματος Τουρκικών Οικονομικών Πολιτικών (TEPEV), ενώ αναμένεται να συναντήσει και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως δήλωσε ο Α. Κυπριανού, «δεν είμαι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής. Θα επιχειρήσω να καταλάβω ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Και επειδή έχουμε μια προσωπική σχέση με τον κύριο Τσαβούσογλου, που πάει πίσω στο χρόνο, ελπίζω και εύχομαι να καταφέρω να καταλάβω κάποια πράγματα... Από εκεί και πέρα, θα του μεταφέρω κάποιες δικές μας θέσεις, σκέψεις, απόψεις, για το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα όλων μας στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ