Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία

ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονται οι αρνητικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία, με φόντο και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Βρυξελλών - Ρώμης για τον προϋπολογισμό που έχει συντάξει η κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας». Η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT) σε νέες της εκτιμήσεις αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, εκτιμώντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1%, αντί για 1,4% που είχε εκτιμήσει τον περασμένο Μάη. Αναγνώρισε συγκεκριμένα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας «επιβραδύνονται». Το 2017 η ανάπτυξη είχε φτάσει το 1,6%. Για το 2019 η ISTAT υποστήριξε ότι θα υπάρξει «αμυδρή αύξηση», στο 1,3%.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Λόρενς Μπουμ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με διάφορους κινδύνους, περιγράφοντας την Ιταλία ως έναν από αυτούς. Αναφέρθηκε ειδικά στην «αύξηση των σπρεντ» (επιτοκίων δανεισμού) για τα ιταλικά ομόλογα και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» προβλημάτων σε άλλες οικονομίες, αν και προς το παρόν είναι περιορισμένος.

Στο μεταξύ, μετά την ενεργοποίηση της λεγόμενης «διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος» που ανακοίνωσε προχτές η Κομισιόν σε βάρος της Ρώμης, χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «αν πρόκειται για το συμφέρον των Ιταλών, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις». Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από πνεύμα υπευθυνότητας» και πως «δεν υπάρχει καμία υποτιθέμενη ανταρσία κατά των κοινών κανόνων». Ανέφερε ακόμα ότι «με την Ευρώπη υπάρχει ένας κοινός στόχος» και ότι αυτός είναι «η καταβολή προσπάθειας για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Στο γνώριμο, πιο έντονο ύφος του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είπε ότι «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω... Υπάρχει μια συνολική ιδέα για την Ιταλία που αναπτύσσεται».

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, υποστήριξε ότι «το να δραματοποιούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ωφελεί κανέναν, ζημιώνει την ιταλική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία (...) Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τη βάση της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «η κύρια διάσταση απόψεων αφορά το στόχο ενός ελλείμματος που στην πραγματικότητα είναι περιορισμένο» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ρώμης να διασφαλίσει μηχανισμούς υπεράσπισης του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας «είναι υπό έλεγχο, όπως θα είναι υπό έλεγχο, με ειδικούς μηχανισμούς, και η μείωση της σχέσης δημόσιου χρέους - ΑΕΠ (...) Πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος υπογραμμίστηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση, είναι δέσμευση η οποία θα τηρηθεί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ιταλικά ΜΜΕ εστιάζουν σε διαφωνίες που παραμένουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμώντας ότι αυξάνονται οι δυσκολίες για τη «συγκατοίκησή» τους στην εξουσία. Τελευταία αφορμή ήταν μια τροπολογία σε σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» που πέρασε στη Βουλή, με τη στήριξη βουλευτών της «Λέγκας» και παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης (ειδικά του M5S). Ορισμένοι εκτιμούν ότι με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά της «Λέγκας» - έρχεται πρώτη με πάνω από 30% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - θα μπορούσε να σταθεί και μόνη της στην κυβέρνηση. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προερχόμενος από τη «Forza Italia» (FI) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ισχυρίστηκε ότι «ο γάμος ανάμεσα στη "Λέγκα" και το M5S είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» και αναφερόμενος στη συνεργασία της FI με τη «Λέγκα» στις τοπικές αρχές πολλών περιοχών έκανε λόγο για «συμμαχία που νικάει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ