Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κατηγορούν το Ιράν για «παραλείψεις» σε χημικά όπλα πριν από 40 χρόνια...

ΧΑΓΗ.--

Την κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν συνεχίζουν με την παραμικρή αφορμή οι ΗΠΑ. Χτες, ο Κένεθ Γουόρντ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων που συνεδρίασε στην έδρα του στη Χάγη της Ολλανδίας, κατηγόρησε το Ιράν ότι παρέλειψε να δηλώσει... τη δεκαετία του '80 ένα «πρόγραμμα τοξικών όπλων» παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες.

«Ηταν σαφώς ιρανικής προέλευσης, όπως μαρτυρούν οι επιγραφές στα φαρσί πάνω στα κιβώτια που περιέχουν τις οβίδες πυροβολικού», δήλωσε, αναφερόμενος στον εντοπισμό οβίδων με κεφαλές χημικών όπλων, που βρέθηκαν στη Λιβύη μετά την ανατροπή και δολοφονία του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι κατά την ιμπεριαλιστική επίθεση του 2011. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει «ούτε μια αποθήκη χημικών όπλων» παρά την υποτιθέμενη «ανακάλυψη τοξικών οβίδων και βομβών» σε Λιβύη και Ιράκ, χώρες οι οποίες έζησαν τον όλεθρο που επέφεραν οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη σύμμαχό του Ρωσία ότι «επιτρέπουν» στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα «συνεχίζοντας παράλληλα τα δικά τους προγράμματα χημικών όπλων». Η Ρωσία υπέστη μια ήττα την Τρίτη, χάνοντας δύο ψηφοφορίες που είχαν στόχο να φρενάρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ