Τρίτη 27 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στα φασιστικά καλέσματα για καταλήψεις

Ανακοινώσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τις φασιστικές φωνές, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που ζουν καθημερινά και να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, απευθύνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τις καταλήψεις που εμφανίστηκαν με εθνικιστικά συνθήματα και υποκινούνται από εξωσχολικούς που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σημειώνει: «Τις τελευταίες μέρες διακινούνται μέσω Facebook και Instagram διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα, που παρουσιάζουν μια ημερομηνία σαν μέρα καταλήψεων στα σχολεία με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους.

Καλούμε τους συμμαθητές μας να γυρίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πλάτη στα φασιστοειδή που βγήκαν από τις τρύπες τους και θέλουν να σπείρουν στα σχολεία και τις γειτονιές μας τις μισάνθρωπες, φασιστικές, δολοφονικές, σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο», καλεί μεταξύ άλλων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι τα σχολεία που προχώρησαν σε καταλήψεις για το Μακεδονικό, φιγουράρουν σε όλα τα φασιστικά σάιτς και χειροκροτούνται από πολλά στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταγγέλλει ότι τέτοια φασιστικά στοιχεία είναι αυτοί που μοιράζουν τα εθνικιστικά πανό από σχολείο σε σχολείο και προτρέπουν τους μαθητές γι' αυτές τις δράσεις, ενώ γι' αυτές τις κινητοποιήσεις ούτε έγινε συζήτηση στις μαθητικές κοινότητες, ούτε πάρθηκαν αποφάσεις από ΓΣ σχολείων.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι μαθητές γνωρίζουν τι σημαίνει φασίστας! Δεν ξεχνούν ποιοι δολοφόνησαν τον Φύσσα! Δεν ξεχνούν ποιοι σπέρνουν το μίσος για συμμαθητές μας μετανάστες και πρόσφυγες! Τους μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι αυτοί που το παίζουν νταήδες στους αδύναμους και στα αφεντικά κάνουν τις κότες! (...)

Απέναντι σε όλους αυτούς που μας καλούν να λέμε ότι "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", σπέρνοντας το μίσος, την έχθρα και τη διάθεση για πολέμους προς άλλους λαούς, να βροντοφωνάξουμε: Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία. Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών που είναι κακή και για τους δύο λαούς, καθώς βάζει τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών να σουλατσάρουν με τις βάσεις τους στις χώρες μας». Επίσης αναφέρει ότι «είναι αστείο να το παίζουν πατριώτες αυτοί που έχουν για σημαία τους τη σβάστικα του Χίτλερ και όταν ακούνε ΝΑΤΟ βαράνε προσοχή».

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σε «μαθητική πορεία και στην απεργία», με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, σε παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 30/11, στη 1 το μεσημέρι.

Με σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία!», η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «τα σχολεία και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να αποκαλύψουν στα μάτια των μαθητών τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών και εθνικιστικών οργανώσεων. Να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους! «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! (...) Είναι χρέος του κόσμου της Εκπαίδευσης να υπερασπιστεί το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού», σημειώνει.

Ανακοίνωση - παρέμβαση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καλεί τους μαθητές «να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Να μην απαντήσουν στον εθνικισμό με εθνικισμό και στον αλυτρωτισμό με αλυτρωτισμό. Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας, κόντρα σε πολεμοκάπηλους και εθνικιστές, σε κυβερνήσεις και εκμεταλλευτές. Αυτοί που βάζουν τους λαούς να σφάζονται, είναι οι ίδιοι που φέρανε το σχολείο μας στην κατάσταση αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ