Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίνδυνος στρατιωτικής «αναζωπύρωσης» μετά το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα

Ολο και περιπλέκονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή. Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ο χάρτης της Κριμαίας. Με σκούρο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών
Ο χάρτης της Κριμαίας. Με σκούρο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - που αντανακλά την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία - μετά το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική), κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας, την Κυριακή το απόγευμα, όταν ρωσικά περιπολικά σκάφη με τη χρήση όπλων σταμάτησαν και κατέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία με 24 ναύτες κατηγορώντας τους Ουκρανούς για παραβίαση των συνόρων. Το περιστατικό αυτό συνιστά βήμα κλιμάκωσης ενώ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει συγκεκριμένο καταμερισμό στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, μπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στις νέες συγκρούσεις που ετοιμάζονται. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν η Πολεμική Αεροπορία και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται οι κινήσεις της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ προς Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική. Κατά μια σειρά από στοιχεία, αμερικανικά UAV, τύπου «RQ-4 Global Hawk», από τη βάση τους στη Σιγκονέλα της Σικελίας, και αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη «P-8A Poseidon» από τη Σούδα, πραγματοποιούν συχνά πτήσεις στη Βαλτική και την Ουκρανία, παρακολουθώντας τις κινήσεις του ρωσικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό στον πορθμό του Κερτς, άμεσα από τη Σούδα απογειώθηκε τουλάχιστον ένα «P-8A Poseidon», ενώ τα RQ-4 «Global Hawk» βρίσκονται διαρκώς στην περιοχή. Τα τελευταία χρησιμοποιούν στη διαδρομή τους αποκλειστικά τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Επίσης, χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη βάση της Λάρισας, ενώ η σχεδιαζόμενη βάση στην Αλεξανδρούπολη προβλέπει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου.

Με αυτές τις εξελίξεις είναι απαραίτητο ο ελληνικός λαός να είναι σε επαγρύπνηση και να δυναμώσει τον αγώνα για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

Στοιχείο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης είναι και το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σύντομα θα αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα αεράμυνας «S-400» στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από την άνοιξη του 2014, μετά την ανατροπή από ντόπιες εθνικιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν αυτή παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία για τα ενεργειακά συμβόλαια. Την ίδια ώρα και με την έγκριση του ουκρανικού Κοινοβουλίου μπήκε σε εφαρμογή η επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 μέρες σε τμήματα της χώρας που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως διαβλέπει κίνδυνο «μιας ρωσικής εισβολής στη χώρα»: «Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων που παρατάσσονται κατά μήκος των συνόρων μας έχει αυξηθεί πολύ», είπε και πρόσθεσε: «Η χώρα απειλείται από έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία) καταγγέλουν τις τελευταίες μέρες ότι στη λεγόμενη «ζώνη επαφής» η ουκρανική πλευρά συγκεντρώνει βαρύ πυροβολικό, κάτι που απαγορεύεται με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ από το Φλεβάρη του 2015, η οποία βεβαίως πιο πολύ παραβιάζεται παρά εφαρμόζεται.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε χτες την Ουκρανία για υπερβολική αντίδραση απέναντι σε «ένα απλό περιστατικό στα σύνορα» και ότι «σκηνοθέτησε την πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα», που απέδωσε και ως αποτέλεσμα των εσωτερικών χειρισμών ενόψει των προεδρικών εκλογών το Μάρτη του 2019.

Στο μεταξύ, 12 Ουκρανοί αξιωματικοί του πληρώματος προφυλακίστηκαν την Τρίτη για προσβολή συνόρων και αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως και έξι ετών, ενώ χτες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Συμφερόπολης οι υπόλοιποι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να ματαιώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες, που ξεκινάει αύριο Παρασκευή. Οπως είπε, «αποφασιστικής σημασίας» θα είναι η αναφορά των συμβούλων του ασφαλείας σχετικά με το περιστατικό στην Αζοφική Θάλασσα. Πάντως, η ρωσική πλευρά δεν έχει ενημερωθεί για ματαίωση της συνάντησης των δύο Προέδρων και ανακοινώνει μια ατζέντα εφ' όλης της ύλης.

Η κόντρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χέιλι, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, κατήγγειλε την «παράνομη» ενέργεια της Ρωσίας, μετά την κατάληψη των ουκρανικών πλοίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά καθιστά «αδύνατη» μια «φυσιολογική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον - Μόσχας. Επίσης, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα της Ρωσίας για διεξαγωγή συνεδρίασης με θέμα «Παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας», ενώ έγινε αποδεκτό το ουκρανικό αίτημα. Μέχρι τώρα η Ουκρανία ακολουθούσε τους κανόνες διέλευσης των πλοίων της στον πορθμό Κερτς, είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και πρακτική υποστήριξη», ενώ ζήτησε άμεση απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών.

Αυξάνεται η πίεση προς τη Γερμανία

Ενδεικτικές των ευρύτερων και περίπλοκων αντιθέσεων μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι και οι πιέσεις που ασκούνται προς τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρεί «ιδιαίτερες» και στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Αντρί Μέλνικ, κάλεσε τη Γερμανία να επιβάλει νέες, οδυνηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως το σταμάτημα εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να στείλει στη Ρωσία τελεσίγραφο για να την αναγκάσει να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες, σημείωσε. Πρότεινε τη διακοπή κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία. Τη διακοπή της κατασκευής του «Nord Stream 2» απαιτούν και οι ΗΠΑ απειλώντας με επιβολή νέων κυρώσεων. «Πιστεύω ότι η παράταξη του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στην ακτή της Κριμαίας έως την Αζοφική Θάλασσα θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρέσβης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», Γερμανία και Γαλλία δεν εξετάζουν νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία. Στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δήλωσαν πως θα «συνεχίσουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες» για «μέτρα που οικοδομούν εμπιστοσύνη» και ανέδειξαν το ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, κάλεσε τις δύο πλευρές να συμβάλουν στην «εκτόνωση της κατάστασης» και ευχήθηκε ειδικά για μια «ρωσική πρωτοβουλία» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχε τη Δευτέρα το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όπου τόνισε στους δύο ηγέτες «την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης και διαλόγου», ενώ με τον Βλ. Πούτιν συζήτησαν και το ενδεχόμενο «αναλυτικής εξέτασης του περιστατικού με τη συμμετοχή Ρώσων και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων προστασίας των συνόρων».

Ο Βλ. Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας» και «εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές, ώστε να αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας. Επίσης, ο Πούτιν είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «για θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Με τον Τούρκο Πρόεδρο συνομίλησε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, ο οποίος είπε ότι συμφώνησαν ο Ερντογάν να θέσει το θέμα της Κριμαίας στη Σύνοδο του G20 στην Αργεντινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ