Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγνωρίζει την ανάγκη «υπευθυνότητας προς την ΕΕ»

ΡΩΜΗ.--

Η σημασία που έχει για ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα η διατήρηση της Ιταλίας στον πυρήνα της Ευρωζώνης αλλά και το σύνθετο παζάρι που δυναμώνει με πολλά κράτη - μέλη, καταγράφονται στις νέες δηλώσεις Ιταλών και Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την ανάγκη «αναπροσαρμογής» του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων», δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φανούμε υπεύθυνοι προς την ΕΕ και τους πολίτες μας», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να βρει μια λύση». Κατά τα άλλα, είπε και ότι «δεν μπορεί και να αθετήσει τις υποσχέσεις της, διότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι «αν μπορέσουν να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι, ασφαλώς και θα γίνει, προορίζοντας τα χρήματα αυτά για επενδύσεις». Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι αν η Ιταλία παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ, αυτό «θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επεκτατική (της) πολιτική, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους». Γι' αυτό, συνέχισε, «αξιολογούμε αν είναι δυνατόν να βρεθεί δημοσιονομικό περιθώριο για να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις προτεραιότητές μας».

Από την άλλη μεριά, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να τείνουμε το χέρι» στη Ρώμη. Επισήμανε ότι «η Επιτροπή είναι ανοιχτή στον διάλογο επειδή οφείλουμε να βρούμε μια λύση εντός κοινού πλαισίου. Και αυτό το κοινό πλαίσιο είναι η Ευρωζώνη», της οποίας «οι κανόνες δεν είναι ούτε άτεγκτοι ούτε χαζοί. Εχουν ευελιξία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ