Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επισήμως η τουρκική στρατιωτική συμμετοχή

Ενενήντα αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων αποστέλλει η τουρκική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν «στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της στο ΝΑΤΟ και μετά από αμερικανικό αίτημα»

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις σε επίδειξη

Associated Press

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις σε επίδειξη
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Λύθηκε», τελικά, το αίνιγμα. Η τουρκική ηγεσία ανακοίνωσε και επισήμως αυτό που αναμενόταν, ήδη, από το βράδυ της Τρίτης: αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των ειδικών τουρκικών δυνάμεων αποστέλλονται στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η «τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την αναμενόμενη συμβολή του τουρκικού στρατού στην Επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία" στο Αφγανιστάν με την αποστολή 90 αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων. Η απόφαση συζητήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ εγκρίθηκε και από τον Πρόεδρο της χώρας, Αχμέντ Νετσνέτ Σεζέρ».

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωνε ότι η αποστολή των 90 ανδρών αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, οι υπηρεσίες πληροφοριών και το Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση και συντονισμό. Ικανοποιημένος από την απόφαση εμφανίστηκε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου, επαναλαμβάνοντας την άποψη Ετζεβίτ ότι «ενισχύεται ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας». Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και αρκετές ημέρες, η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει την αναγκαία έγκριση του κοινοβουλίου, για να αποστείλει στρατό εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι 90 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα μεταβούν στο Β. Αφγανιστάν για «να εκπαιδεύσουν τους μαχητές της αφγανικής αντιπολίτευσης, να λάβουν μέρος σε αναγνωριστικές αποστολές, να συμβάλουν στην καταπολέμηση των τρομοκρατών, να βοηθήσουν στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να διευκολύνουν την απομάκρυνση αμάχων από επικίνδυνες περιοχές». Εντούτοις, όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι οι 90 άνδρες δε θα συμμετάσχουν σε μάχες, κάτι που επαναλαμβανόταν και από τον τουρκικό Τύπο, όπου το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Επισήμως, φυσικά, δεν έγινε γνωστό το πότε και το πώς θα μεταβούν στο Αφγανιστάν οι 90 αξιωματικοί.

Αντιδράσεις και ανησυχία

Η στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν είχε έρθει στο προσκήνιο εδώ και αρκετό καιρό. Κατά πολλούς, οι ΗΠΑ επιθυμούσαν την εμπλοκή της Τουρκίας για δύο βασικούς λόγους: κατ' αρχάς γιατί ο τουρκικός στρατός έχει μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση μαχητών αντάρτικου σε ορεινές περιοχές, εξαιτίας των 15ετών συγκρούσεων με τους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και γιατί η έμπρακτη συμμετοχή της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι η πρώτη μουσουλμανικής χώρας. Μετά την απόφαση, η τουρκική ηγεσία καλείται, όμως, να πείσει και την τουρκική κοινή γνώμη, καθώς, χτεσινή δημοσκόπηση, εμφάνιζε το 70% του τουρκικού λαού να διαφωνεί με την αποστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, κομβικό ρόλο στην απόφαση της τουρκικής ηγεσίας διαδραμάτισε η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και οι πιέσεις που δέχτηκε από τις ΗΠΑ, μέσω ΔΝΤ, να αποστείλει στρατεύματα, προκειμένου να λάβει το τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, για φέτος. Δύο μόλις μέρες νωρίτερα, δηλαδή την ημέρα που συγκλήθηκε το έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, που αποφάσισε και την αποστολή των στρατευμάτων, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς, δήλωνε ότι «σύντομα» θα επισκεφθεί την Τουρκία αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να δρομολογήσει τη χορήγηση του τρίτου και τελευταίου πακέτου ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των συνδικάτων της χώρας, όμως, εμφανίζονταν εξαιρετικά ανήσυχοι, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξουσας ανεργίας και εκτιμώντας ότι «το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει αποτύχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ