Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ελπίδες» εν μέσω της συνέχισης των φονικών

Νέο «επιλεκτικό» φονικό. Το αυτοκίνητο που έπληξε ισραηλινό ελικόπτερο, σκοτώνοντας δυο μέλη της «Χαμάς» χτες

Associated Press

Νέο «επιλεκτικό» φονικό. Το αυτοκίνητο που έπληξε ισραηλινό ελικόπτερο, σκοτώνοντας δυο μέλη της «Χαμάς» χτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ και ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ σκοπό είχε να πείσει τις ηγεσίες των δύο πλευρών να «κάμψουν τη βία» και να «επιστρέψουν στο τραπέζι αναβιώνοντας την ειρηνευτική διαδικασία». Ωστόσο τα γεγονότα μάλλον αφήνουν λίγα περιθώρια στον... διπλωματικό απεσταλμένο των ΗΠΑ -όπως τον χαρακτήριζε το περιοδικό The Economist τις προάλλες- για την επιτυχία της «αποστολής» του.

Ο ισραηλινός στρατός προέβη χθες και σε νέα «στοχευμένη δολοφονία» δύο Παλαιστινίων, μελών της οργάνωσης Χαμάς. Ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του ταξί στο οποίο βρίσκονταν, στην Τουλκαρέμ, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας σοβαρά έναν τρίτο επιβάτη του. Ο ισραηλινός στρατός, όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ισχυρίστηκε πως οι άνδρες της οργάνωσης «σχεδίαζαν επίθεση αυτοκτονίας». Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι συνεχίζοντας την πολιτική των πολιτικών δολοφονιών προκαλεί ακόμη περισσότερο τον παλαιστινιακό λαό και ανοίγει το δρόμο σε περισσότερες επιθέσεις. Οπως το έθεσε ο υπουργός της παλαιστινιακής κυβέρνησης Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, «επιμένει με αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα να σαμποτάρει όλες τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής να διασφαλίσει την εκεχειρία».

Ο Σαρόν εμφανίστηκε προσηλωμένος στην τακτική των «επιλεγμένων» δολοφονιών Παλαιστίνιων: «Τι θα φέρει την ειρήνη, το να σκοτώνουν αυτοί 30, 40, 50 Ισραηλινούς πολίτες ή να πεθαίνουν στο δρόμο;».

Χτες, επίσης, οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού απήγαγαν δύο μέλη της Χαμάς, στη Χεβρώνα και στη Ναμπλούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Χα' αρέτζ. Οι εξελίξεις αυτές, μία ημέρα μετά τους 6 θανάτους Παλαιστινίων της Τετάρτης, σηματοδοτούν τη συνέχιση της αιματοχυσίας...

«Ομάδα διαπραγμάτευσης»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, πάντως, ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλερ ότι «μόλις υπάρξει πλήρης ηρεμία και ένα απόλυτο τέλος στην τρομοκρατία και τη βία, μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις - κάτι που επιθυμώ πάρα πολύ».

Ο υπουργός των Εξωτερικών Σιμόν Πέρες επανέλαβε την αντίθεσή του στην προϋπόθεση αυτή: «Αν λέμε ότι είναι απαγορευμένο να κάνουμε διαπραγματεύσεις όταν δεχόμαστε επίθεση, αφήνουμε τους τρομοκράτες να έχουν τον έλεγχο».

Ο Σαρόν δήλωσε ότι συγκροτεί μια «ομάδα» διαπραγματευτών της οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος. Από την άλλη, ο Μπλερ δήλωσε πως «ο κύκλος της αιματοχυσίας πρέπει να σταματήσει» και ακόμη ότι «πρέπει να βρούμε ένα δρόμο για μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία». Το πρώτο ενικό που χρησιμοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός αφορά βέβαια περισσότερο την προσπάθειά του να πείσει τους Αραβες να μείνουν στην υπό τις ΗΠΑ «αντιτρομοκρατική» συμμαχία.

Ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε πως ελπίζει ότι ο Σαρόν«εννοεί σοβαρά όσα λέει... είμαστε έτοιμοι, όπως έχουμε πει, να συναντηθούμε μαζί του ή με τον Πέρες σε συχνή βάση».

Σε ό,τι αφορά την κατοχή των παλαιστινιακών πόλεων από τον ισραηλινό στρατό δεν υπήρξε χτες δέσμευση αποχώρησης, αν και ο Σαρόν είπε πως δεν έχει την πρόθεση «να συνεχίσει» την κατοχή τους.

Στην (πολιτικά ναρκοθετημένη) συνάντηση Πέρες - Αραφάτ που αναμένεται σήμερα ή αύριο Σάββατο στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή.

Ακυρώθηκε διαδήλωση

Οπως μεταδίδουν διάφορες πηγές η Παλαιστινιακή Αστυνομία απαγόρευσε την πραγματοποίηση αντι-βρετανικής διαδήλωσης στη Γάζα, με τη δικαιολογία ότι η πορεία της συνέπιπτε με αυτήν των μετακινήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ, σύμφωνα με την απεσταλμένη του BBC.

Η επίσκεψη Μπλερ συνέπιπτε με την επέτειο της Διακήρυξης του Μπαλφούρ, και Παλαιστίνιοι πολιτικοί ήλπιζαν σε μια «ιστορική διόρθωση» από πλευράς του - κάτι που δεν έγινε. Η διακήρυξη ουσιαστικά είχε ανοίξει το δρόμο στην κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, αναφέροντας πως η Παλαιστίνη «είναι το σπίτι των Εβραίων».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ ΚορέιΑμπού Αλάα) πρότεινε χτες οι Παλαιστίνιοι να προχωρήσουν «αμέσως» στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους και να ζητήσουν την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα, ακριβώς την ώρα που ο Μπλερ αναχωρούσε για το Ισραήλ.

Ενα Ισραήλ που κρατά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε συνθήκες εξαθλίωσης - όπως κατήγγειλε ο Πέτερ Χάνσεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανακούφισης και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA). «Οι αποκλεισμοί περιοχών και δρόμων και άλλοι περιορισμοί των Ισραηλινών στην κίνηση του προσωπικού έχουν ουσιαστικά επηρεάσει την ικανότητά μας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Χάνσεν, μιλώντας για 3,7 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία, τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οσον αφορά την κατάσταση των προσφύγων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στα προσφυγικά στρατόπεδα που εξυπηρετούνται από την UNRWA, το 76% των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και στη Λωρίδα της Γάζας το πρόβλημα είναι οξύτερο με το επίπεδο να πλησιάζει το 80%»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ