Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Πολιτική κρίση

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε απέπεμψε την Πέμπτη, 1 Νοέμβρη, σύσσωμη τη γεωργιανή κυβέρνηση λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την επέμβαση ανδρών της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας «ΡΟΥΣΤΑΒΙ-2», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια. Η εισβολή στα γραφεία του καναλιού, του πιο δημοφιλούς στη χώρα, έγινε με το πρόσχημα ότι ήθελαν να ελέγξουν λογιστικά έγγραφα. Οι εργαζόμενοι του καναλιού εξανάγκασαν τους αστυνομικούς, τριάντα περίπου, να εγκαταλείψουν τον εργασιακό χώρο, καταγγέλλοντας την παράνομη και κατάφωρη αυτή επέμβαση της αστυνομίας ως πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με τον Ζβάνια, τα γεγονότα στην εν λόγω τηλεοπτική εταιρία αποτελούν μέρος του πολιτικού σχεδίου για την απομάκρυνση του Σεβαρντνάτζε. Την Τετάρτη, 31 Οκτώβρη, ο Σεβαρντνάτζε (η «λευκή αλεπού», όπως τον αποκαλούν στη Δύση) πεοσέφυγε στην προσφιλή μέθοδό του ότι θα παραιτηθεί, αν το Κοινοβούλιο αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Κάχα Ταργκαμάτζε και τον Γενικό Εισαγγελέα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο στόχαστρο των υπερασπιστών της ελευθεροτυπίας μετά την αστυνομική επέμβαση. Αυτοί όμως παραιτήθηκαν, αλλά ο Γεωργιανός Πρόεδρος δεν κράτησε την υπόσχεσή του ότι θα παραιτηθεί και απέπεμψε όλη την κυβέρνηση. Σχετικά με την απόφαση για την αποπομπή της κυβέρνησης, ο Ζβάνια επισήμανε ότι ο Πρόεδρος «δεν εκτιμά ρεαλιστικά την κατάσταση, όταν στους δρόμους έχουν κατέβει χιλιάδες άνθρωποι», διότι «μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα».

Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» την εξέλιξη της κατάστασης στη Γεωργία, μετά την ενέργεια του Προέδρου Σεβαρντνάντζε να παύσει την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», ο Πούτιν, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γεωργίας Τζόνι Χετσουριάνι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κρεμλίνο, παρατήρησε ότι το έργο του θεσμού αυτού «δεν είναι απλό μέσα στις δύσκολες πολιτικές συνθήκες» που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περίπου 5.000 νεαρών ατόμων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, τα οποία ενέκριναν ψήφισμα αξιώνοντας την παραίτηση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του Προέδρου και την προκήρυξη νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ