Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα βαλλιστική δοκιμή επιβεβαιώνει το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την πρόσφατη δοκιμή νέων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, που είχαν καταγγείλει πριν από μερικές μέρες οι ΗΠΑ, θεωρώντας πως έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών, επιβεβαίωσε χτες ο αρχηγός της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στον τύπο και στις δυνατότητες των υπό δοκιμή πυραύλων.

Αρκέστηκε να προσθέσει ότι η τελευταία βαλλιστική δοκιμή «ήταν πολύ σημαντική», ότι το βαλλιστικό - στρατιωτικό πρόγραμμα της χώρας του είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι ετησίως γίνονται τουλάχιστον 50 ανάλογες δοκιμές, στη βάση του «αμυντικού - αποτρεπτικού δόγματος». Πριν από ένα μήνα, ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως, αν χρειαστεί, το Ιράν είναι σε θέση να καταφέρει πλήγματα σχεδόν σε όλες τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή και σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Περσικό Κόλπο.

Το ίδιο διάστημα, η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, προέβλεψε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το χρηματοπιστωτικό «Οχημα Ειδικού Σκοπού» (SPV), που έχει φτιαχτεί αφενός για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και τις συναλλαγές με δολάρια, αφετέρου για να εξασφαλίσει τη συνέχιση των νόμιμων εμπορικών σχέσεων με το Ιράν.

Παραδέχτηκε ότι το σύστημα αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας πως οφείλεται στις ανησυχίες ορισμένων χωρών να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ