Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμα πιο εξοντωτική η φορομπηξία μέσω της Τοπικής Διοίκησης

Ο Μανώλης Συντυχάκης δείχνοντας με στοιχεία ότι η κυβέρνηση, αντίθετα από τα όσα προπαγανδίζει, με τον κρατικό προϋπολογισμό «κόβει» από τα λαϊκά στρώματα, επικέντρωσε κυρίως στην Τοπική Διοίκηση και την Πολιτική Προστασία.

Οπως είπε, οι ίδιοι πόροι των δήμων που προέρχονται από φόρους και τέλη προβλέπεται να αυξηθούν το 2019 κατά 194 εκατ. ευρώ, υπερσκελίζοντας την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το όλο και πιο αντιδραστικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Τοπική Διοίκηση, δήμοι και περιφέρειες, μετατρέπονται σε εξοντωτικούς φορομπηχτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Επιπρόσθετα οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 740 εκατ. ευρώ και για τις περιφέρειες κατά 73 εκατ. «Η μείωση, με βάση την εισηγητική έκθεση, αποδίδεται στη μεταφορά προνοιακών επιδομάτων ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2019 στον ΟΠΕΚΑ», όταν «μέχρι και φέτος τα προνοιακά ανέρχονταν σε 885 εκατ. Αρα, βαίνουν μειούμενα και τα προνοιακά επιδόματα».

Ακόμα «τα "ματωμένα πλεονάσματα" της Τοπικής Διοίκησης που προβλέπονται ως στόχος του προϋπολογισμού και με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι δημότες, ανέρχονται στα 244 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ενίσχυση όλου του πλέγματος των κατασταλτικών και απειλητικών μέτρων από την κυβέρνηση», δηλαδή «κατασχέσεις λογαριασμών, μπλοκάρισμα φορολογικού μητρώου, απειλή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη πάνω από 500 ευρώ για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και από τους δήμους...». Επιπρόσθετα οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν μόλις το 1,27 δισεκ. ευρώ, μειωμένες κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

Οσο για τα ποσά για την Πολιτική Προστασία, σημείωσε ότι το 2018 ήταν 135 εκατ. ευρώ και για το 2019 είναι 146 εκατ., δηλαδή μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, «όταν ο πρωθυπουργός, μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι και τη Μάνδρα είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ύψους 500 εκατ. ευρώ». Και αυτό όταν, εκτός των άλλων, «το 80% των δημόσιων σχολείων και κτιρίων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος έχει σταματήσει από το 2005».

«Αυτή είναι η μεταμνημονιακή κανονικότητα που υπόσχεται η κυβέρνηση», σημείωσε, για να επισημάνει ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει στον λαό «την ανάγκη της πλήρους χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την πρόσληψη εργαζομένων για την κάλυψη βασικών δομών και υπηρεσιών των δήμων που αφορούν στην ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ