Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Κομπρεμί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για να πεταχτεί εκτός προεδρείου η ΔΑΣ

Γράφοντας στα «παλιά τους τα παπούτσια» τη βούληση των εργαζομένων, που την ανέδειξαν ξανά δεύτερη δύναμη

Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε ξανά η ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), διατηρώντας τις 6 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Παρ' όλα αυτά, σε πλήρη αντίθεση με την ψήφο των αντιπροσώπων των εργαζομένων, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για συγκρότηση αναλογικού, αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με την ΠΑΣΚΕ (πρώτη δύναμη) να προτείνει «προγραμματικό προεδρείο» με τη ΔΑΚΕ (τρίτη δύναμη), όπως είχαν κάνει και στο προηγούμενο συνέδριο.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η ουσία αυτής της συνεργασίας δεν είναι άλλη από την πρόθεσή τους να πετάξουν έξω από το προεδρείο της διοίκησης τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο στα πόδια τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκάστοτε κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τα σχέδιά τους.

Να συνεχίσουν, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, την απεργοσπασία, να σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις, να καλλιεργούν την αναμονή και τον συμβιβασμό, να απογοητεύουν και να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τα σωματεία και γενικότερα από το μαζικό κίνημα, να απαξιώνουν ακόμα περισσότερο το ΕΚΒ και το οργανωμένο κίνημα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη θέση του γραμματέα εξέλεξαν τον πρόεδρο του Σωματείου Λογιστών, που με προσωπική του ευθύνη το σωματείο είναι εντελώς αδρανοποιημένο. Αποτελεί σωματείο - σφραγίδα και παράδειγμα προς αποφυγήν. Είναι χαρακτηριστικό πως στις "εκλογές" που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η νοθεία έβγαζε μάτια, με δεδομένο ότι από τους 136 που ψήφισαν, ζήτημα είναι αν οι δέκα είναι λογιστές. (...) Δεν είναι τυχαίο πως αυτό το σωματείο δεν ανήκει σε καμία Ομοσπονδία, γιατί δεν το δέχονται λόγω του καταστατικού που μαγείρεψαν, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν οι πάντες, αποτελώντας στην πραγματικότητα μηχανισμό ώστε να εξασφαλίζεται η εκλογή του συγκεκριμένου συνδικαλιστή στο ΕΚΒ».

Η ΔΑΣ καταγγέλλει επίσης ότι «ξεπληρώνοντας γραμμάτια η μία παράταξη στην άλλη και οι δυο μαζί στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», καταψήφισαν τα δύο ψηφίσματα που κατέθεσε η ΔΑΣ στο συνέδριο του ΕΚΒ, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ενάντια στην εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και κατασκοπευτικών drones στη Λάρισα.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της αντίστασης και της πάλης τους, να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς με την ταξική γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση την Τρίτη 18/12, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Εκφυλισμός από τους εργατοπατέρες και στο συνέδριο του ΕΚ Ρόδου

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι οι διαδικασίες του χαρακτηρίστηκαν από την αποχή και τον εκφυλισμό.

Οπως επισημαίνει, «πάνω από το ένα τρίτο των αντιπροσώπων δεν εμφανίστηκαν καθόλου στη Συνέλευση, ενώ μεγάλο μέρος ήρθε μόνο για να υπογράψει για την απαρτία και να ρίξει στην κάλπη το χαρτάκι με σημειωμένο το ΝΑΙ στον απολογισμό, που τους μοιράστηκε στα χέρια».

Ως προς τα αποτελέσματα η ΔΑΣ διατήρησε τις δυνάμεις της παίρνοντας 23 ψήφους και 3 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο, όσα και το 2015. Στην κάλπη για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, πήρε 17 ψήφους (από 16 το 2015), χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.

Αποτιμώντας τις εργασίες του συνεδρίου και τις αρχαιρεσίες, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι αυτές επιβεβαιώνουν πως «στο Εργατικό Κέντρο κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Δυνάμεις που επιδιώκουν τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στο περιθώριο, μακριά από την οργάνωση των αγώνων, τις διεκδικήσεις. Να λειτουργούν ως μηχανές παραγωγής αντιπροσώπων για να διατηρείται ο συσχετισμός δύναμης που προωθεί τη γραμμή της εργοδοσίας, όπως εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη γραμμή της ΕΕ. Αυτή είναι και η αιτία που η ίδια η Γενική Συνέλευση χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά από τη μεγάλη αποχή και τον εκφυλισμό».

Και υπογραμμίζει: «Αναδεικνύεται λοιπόν ακόμη πιο έντονα η ανάγκη να αλλάξει αυτός ο αρνητικός για την εργατική τάξη συσχετισμός δύναμης πρώτα απ' όλα στα πρωτοβάθμια Σωματεία, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν τους πιο μαζικούς κλάδους της περιοχής μας, όπως το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. (...) Η ΔΑΣ, με αυτές τις δυνάμεις που διαθέτει, έδωσε τον τόνο στο συνέδριο, όσο αυτό ήταν δυνατό σε τέτοιες συνθήκες, με ομιλίες που στάθηκαν στην αποτύπωση της πείρας από τους αγώνες, με τεκμηριωμένη κριτική που ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας. Οχι τυχαία, ένα μικρό τμήμα των αντιπροσώπων που δεν έχουν σχέση με το ΠΑΜΕ, έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ