Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Brexit, Μεταναστευτικό και προϋπολογισμός στο επίκεντρο σφοδρών αντιθέσεων

Στο τελευταίο για φέτος Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κρίσιμα θέματα του Brexit, του Μεταναστευτικού αλλά και της κατανομής των κονδυλίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) βρίσκονται από χτες στο επίκεντρο των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, φέρνοντας στην επιφάνεια και τους μεγάλους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Σύμφωνα με την ατζέντα, σε ό,τι αφορά το Brexit «η Τερέζα Μέι θα εξηγήσει την κατάσταση στους ομολόγους της οι οποίοι προετοιμάζονται και για ένα σενάριο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2021 - 2027 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), όπου επιδίωξη είναι να υπάρξει μια συμφωνία με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019, οι αντιθέσεις σοβούν με επίκεντρο τις προτάσεις για μείωση κονδυλίων όπως, για παράδειγμα, αυτών που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ενώ στην επιφάνεια αναμένεται να έρθουν και οι αντιθέσεις που αφορούν τα ζητήματα της «εμβάθυνσης» της ΟΝΕ, την «αναβάθμιση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την Τραπεζική Ενωση, αλλά και το Μεταναστευτικό όπου το Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση και την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεών του.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν συμπεράσματα για την εξωτερική πολιτική, την κατάσταση στην Αζοφική, τη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης των Αραβικών Κρατών κ.ά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμενόταν στο πλαίσιο του Συμβουλίου να υποστηρίξει ότι «δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο», να επαναλάβει την υποστήριξη της αστικής τάξης της χώρας για τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΕΕ και τη γνωστή απάτη για τους λαούς ως προς τη δυνατότητα η Ευρωζώνη να ολοκληρωθεί με «θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία» και να ταχθεί υπέρ των προτάσεων για «ισχυρό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία». Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός αναμενόταν να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για «ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης» για την εφαρμογή της απαράδεκτης πολιτικής της ΕΕ, που ανάμεσα στα άλλα οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Νωρίτερα χτες, ο Αλ. Τσίπρας είχε στο περιθώριο των εργασιών συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Π. Μοσκοβισί, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τον προϋπολογισμό του 2019, τα τρέχοντα προγράμματα των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των επενδύσεων καθώς επίσης και το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την όποια τυπική προστασία είχε απομείνει στην πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ