Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες αντιδράσεις στα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια

Κουρδικά κόμματα θεωρούν «κήρυξη πολέμου» τη νέα επιχείρηση που ετοιμάζει η Αγκυρα. «Ανήσυχη» δηλώνει και η ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα σχέδια της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς - μετά την Ουάσιγκτον - και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Αγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες, χαρακτηρίζοντας επιπλέον «πηγή ανησυχίας» τις «δηλώσεις περί ενδεχόμενης (νέας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης». Πρόσθεσε δε ότι «καθώς ο αγώνας εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" εισέρχεται στα τελικά του στάδια, όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής του ήττας, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύση της συριακής κρίσης».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τους Κούρδους της Συρίας, που αποκάλεσαν τα σχέδια της Τουρκίας «κήρυξη πολέμου» και απηύθυναν γενικό κάλεσμα διεθνώς για παρεμπόδιση της τουρκικής επίθεσης. Σε ανακοίνωση, που εμφανίζεται να έχει την υπογραφή των βασικότερων κουρδικών κομμάτων της Συρίας, αναφέρεται ακόμα ότι «όλες οι δυνάμεις στη Βόρεια και την Ανατολική Συρία (...) καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

Αντιδράσεις και από το Ιράκ

Στο μεταξύ, καθώς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις επιθέσεις και στο βόρειο Ιράκ (στοχοποιώντας εστίες του ΡΚΚ και επικαλούμενη συνολικά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»), η Βαγδάτη εξέφρασε ακόμα μια φορά έντονη αντίδραση. Συγκεκριμένα, το ιρακινό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου» και καταγγέλλοντας τις απώλειες ζωής και περιουσίας που προκαλούν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επέμεινε ότι «οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «προσφέρει» στο Ιράκ «όλη της την υποστήριξη» περιμένοντας «από το Ιράκ την ίδια κατανόηση και μια απτή συνεργασία». Πρόσθεσε δε ότι «αν οι ιρακινοί θεσμοί δεν κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα στηρίζονται στο νόμιμο δικαίωμά μας στην άμυνα», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν για όσο καιρό τρομοκρατικές οργανώσεις φωλιάζουν στο ιρακινό έδαφος και για όσο καιρό απαιτείται για τις ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ, συνομίλησαν τηλεφωνικά και για την κατάσταση στη Συρία, με την Αγκυρα να σημειώνει ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία και συμφωνήθηκε ότι έχει σημασία η πιο αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ