Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Μελέτη της Ιστορίας μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης

Την παρουσίαση της μεθοδολογίας και των περιεχομένων των Τόμων έκανε στη χτεσινή εκδήλωση η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ επιδιώκει στην πράξη να ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα του, στον προορισμό του ως επαναστατικής ιδεολογικής - πολιτικής οργανωμένης πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

Επομένως, είναι αδήριτη η σχέση του με την ανάγκη μελέτης και έρευνας της Ιστορίας αυτού του κινήματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, στις γειτονικές χώρες, αλλά και στις χώρες που το επαναστατικό εργατικό κίνημα μεγαλούργησε, πραγματοποίησε ιστορικής σημασίας νίκες ή ήττες, όπως στη Σοβιετική Ενωση και όχι μόνο».

Αυτό επισήμανε εισαγωγικά στην ομιλία της στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας τη μεθοδολογία και τα περιεχόμενα των τόμων του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, περιόδου 1918 - 1949.

Σημείωσε ακόμη πως η ιδεολογία του ΚΚΕ, «ο επιστημονικός κομμουνισμός, θεμελιώθηκε στα συμπεράσματα της ιστορικής έρευνας της κοινωνικής εξέλιξης, ενσωμάτωσε τα συμπεράσματα της διαλεκτικής υλιστικής έρευνας των τρόπων παραγωγής, συνολικότερα των κοινωνικοοικονομικών σχηματισμών, ειδικότερα ενσωμάτωσε τα συμπεράσματα διαφορετικών περιόδων του εργατικού κινήματος», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επαναστατικό εργατικό κόμμα, δηλαδή Κομμουνιστικό Κόμμα, αν αποσπαστεί από τα επιστημονικά επιτεύγματα, επομένως και από τα ιστορικά, αν δεν διαθέτει τις απαιτούμενες επιστημονικές δυνάμεις για να μελετά τα κοινωνικά φαινόμενα, να αναπτύσσει την ιδεολογία του ενσωματώνοντας τα επιστημονικά συμπεράσματα της φυσικής και κοινωνικής εξέλιξης, της ταξικής πάλης».

Στη βάση αυτή, εξήγησε, το ΚΚΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς όσων εκ του πονηρού τού προσάπτουν «εμπειρισμό και υποκειμενισμό, έλλειψη αρμοδιότητας και ικανότητας να μελετήσει την Ιστορία του».


Αναφερόμενη στη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος, μέσα στις συνθήκες που ακολούθησαν τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες του πρώτου ιστορικού εγχειρήματος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, η Ελένη Μπέλλου σημείωσε ότι αυτή δρομολογήθηκε και πραγματοποιήθηκε «μέσα στο καμίνι της καθημερινής ταξικής πάλης στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες του πιο αρνητικού συσχετισμού εδώ και ενάμιση αιώνα», αφού η αναζωπύρωση του κομμουνιστικού κινήματος «δεν μπορούσε παρά να γίνει μέσα από τη συνειδητοποίηση των αδυναμιών και των λαθών του, την ανάλυση των ανώριμων και ασταθών βημάτων του, την ανοιχτή συζήτηση των συμπερασμάτων με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, της Νεολαίας του, την ανοικτή συζήτηση με πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους».

Επεσήμανε εξάλλου πως στην πορεία αυτή «η ΚΕ του Κόμματός μας δεν είδε και δεν βλέπει σε αντιπαράθεση την ανάγκη της εξειδικευμένης ιστορικής μελέτης και έρευνας με την ανάγκη για συλλογική συζήτηση των συμπερασμάτων της και ανάληψη της ανάλογης ευθύνης.

Γι' αυτό με την ευθύνη της ΚΕ δρομολογήθηκε η επίπονη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος, μέσω του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ και ενός δικτύου ιστορικών - συνεργατών και άλλων επιστημόνων που είναι ενταγμένοι στα Τμήματα της ΚΕ. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και η διεξοδική συζήτηση ανάλογων ιστορικών θεμάτων, όχι μόνο στην ΚΕ, αλλά και στα παρακάτω καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος. Συγκεντρώθηκαν παρατηρήσεις από στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, μια διαδικασία που κορυφώθηκε με την πραγματοποίηση ανάλογης θεματικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον περασμένο Ιούνη.

Προϊόν όλης αυτής της διαδικασίας είναι οι 4 Τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας που σήμερα σας παρουσιάζουμε».

Ενώ επεσήμανε, απευθυνόμενη ιδιαίτερη στους εκπροσώπους του Τύπου, πως «το υλικό των 4 Τόμων δεν αποτελεί μια αποκλειστικά κομματική Ιστορία, δεν είναι στενά φιλο-ΚΚΕ ενδιαφέροντος ή αποκλειστικά ερευνητικού από την πλευρά του ταξικού αντίπαλου», αλλά υλικό ευρύτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε, «στο γεγονός ότι η ίδρυση, η ανάπτυξη και η εξέλιξη της ιδεολογικής - πολιτικής ταυτότητας και δράσης του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εξετάζονται σε συνάρτηση ιδιαίτερα με τις εγχώριες, αλλά και τις διαβαλκανικές και παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις».

Τα περιεχόμενα ανά Τόμο

Στη συνέχεια, η Ελένη Μπέλλου παρουσίασε αναλυτικά τα περιεχόμενα των 4 Τόμων.

Οπως εξήγησε, στον Τόμο Α1 με τίτλο: «Διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες από την επικράτηση του καπιταλισμού ως την Οκτωβριανή Επανάσταση», η ύλη κατανέμεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να αφορά τη συνοπτική παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της μετάβασης από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, την εμφάνιση και ανάπτυξη της εργατικής τάξης, τη διαμόρφωση του κομμουνιστικού κινήματος στο έδαφος της μαρξιστικής θεωρίας και παράλληλα «δίνονται συνοπτικά και συγκεντρωμένα τα χαρακτηριστικά της έναρξης της εποχής του ιμπεριαλιστικού σταδίου του καπιταλισμού».

Για το 2ο μέρος του Τόμου Α1 σημείωσε ότι πραγματεύεται την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενώ για το 3ο μέρος του Τόμου Α1, που αναφέρεται στη γέννηση και ανάπτυξη του εργατικού και του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα έως το 1918, η Ελένη Μπέλλου επεσήμανε ότι η μελέτη του «πρώτα απ' όλα από εργάτες, εργάτριες, μισθωτούς, συνδικαλιστές άλλων κινημάτων βοηθά στην κατανόηση των συνθηκών μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε η ποιοτική αλλαγή στο εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα με την ίδρυση του ΣΕΚΕ».

Για το 1ο μέρος του Τόμου Α2, που έχει ως γενικό τίτλο «Μεσοπόλεμος: Οικονομία και πολιτική. Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία», η ομιλήτρια υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα πως «η αντικειμενική εκτίμηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά το Μεσοπόλεμο έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον καθορισμό της στρατηγικής του Κόμματος» και την κριτική αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών που κυριάρχησαν αυτή την περίοδο.

Το 2ο μέρος του Τόμου Α2 αναφέρεται στην ηρωική πάλη του ΚΚΕ στο Μεσοπόλεμο αλλά και στη διαμόρφωση της στρατηγικής του Κόμματος, εκείνη την περίοδο. Οσον αφορά το ζήτημα της στρατηγικής η Ελ. Μπέλλου σημείωσε πως «το Δοκίμιο χρησιμοποιεί όσα στοιχεία διέθετε που δείχνουν τη σχετική διαπάλη στο Κόμμα και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα». Επεσήμανε ότι η έρευνα συνεχίζεται και εξέφρασε τη φιλοδοξία «κάτι περισσότερο να πούμε την επόμενη χρονιά, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς».

Ο Τόμος Β1 αναφέρεται στη δράση του ΚΚΕ στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Σημείωσε πως εκεί «αναλύεται ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του πολέμου και αυτοκριτικά κρίνεται το γεγονός ότι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν μπόρεσε να διαμορφώσει στρατηγική πάλης για την εργατική εξουσία σε συνθήκες πολέμου και επαναστατικής κατάστασης σε μια σειρά χώρες, βέβαια και στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως «ο Τόμος είναι θεμελιακός για τη στρατηγική αντίληψη του ΚΚΕ. Τα συμπεράσματά του έχουν σημασία για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος».

Παράλληλα, για τον επόμενο Τόμο, Β2, που έχει τίτλο: «Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)», αφού επεσήμανε ότι πρόκειται για Τόμο που περιλαμβάνει πολύ πιο πλούσιο υλικό από την αντίστοιχή έκδοση, σημείωσε ότι «δίδαγμα διαχρονικής σημασίας απ' όλη αυτή την περίοδο είναι ότι ο σταθερός επαναστατικός στρατηγικός προσανατολισμός σε κάθε χώρα είναι η καλύτερη συμβολή για την ευνοϊκή αλλαγή στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων».

Κλείνοντας, η Ελένη Μπέλλου σημείωσε ότι στο σύνολο των σελίδων των 4 Τόμων του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για τα χρόνια 1918 - 1949 οι αναγνώστες μπορούν να βρουν «τις πραγματικές και όχι τις παραποιημένες θέσεις του ΚΚΕ για σειρά σύγχρονων πολιτικών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό, το λεγόμενο Μακεδονικό, που έχουν ιστορικές ρίζες», όπως και «την εξήγηση, τους παράγοντες που οδήγησαν ακόμα και σε λαθεμένες θέσεις ή και το πώς διορθώθηκαν στην πορεία», καθώς επίσης και «την πρωτοποριακή επαναστατική αντίληψη και πρακτική του ΚΚΕ για σειρά σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι το ζήτημα της ισοτιμίας και χειραφέτησης της γυναίκας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ιστορία του Φεστιβάλ συμπυκνώνει τον αναντικατάστατο ρόλο του Κόμματος στην πάλη για την κοινωνική επανάσταση και τον σοσιαλισμό (2024-09-11 00:00:00.0)
Η μελέτη της περιόδου πηγή ισχυροποίησης του Κόμματος για τις προκλήσεις της ταξικής πάλης (2024-01-25 00:00:00.0)
Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949) (2018-09-22 00:00:00.0)
«Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» (2015-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ