Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Αποπροσανατολισμός από την κυβέρνηση με «άλλοθι» τη ΝΔ

«Πάτημα» στις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ βρήκε η κυβέρνηση, για να εξωραΐσει ξανά την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο και της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.

«Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη», ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Με άλλοθι τη θέση της ΝΔ για τη συμφωνία, η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού για τα σπέρματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού που περιέχονται σ' αυτή, ειδικά στα σημεία που αναφέρονται στη «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα και που η ουσία τους δεν αλλάζει με τις τροπολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι όποιες τροποποιήσεις γίνονται με φόντο και άλλους επικίνδυνους σχεδιασμούς, όπως αυτοί για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Θυμίζουμε ότι κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή των Σκοπιών, συζητιούνται στην αρμόδια Συνταγματική Επιτροπή τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ αλλά και τροπολογίες βουλευτών αλβανικών κομμάτων, που ζητούν να τροποποιηθεί η διατύπωση στο άρθρο 2 παράγραφος 2 της συμφωνίας, ώστε να αναφέρεται ότι «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Αλλοι βουλευτές προτείνουν να φύγει το «υπηκοότητα μακεδονική» και να μείνει «υπηκοότητα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο όνομα της ισότητας όλων των πολιτών, όπου γύρω στο 25% είναι αλβανικής καταγωγής. Επίσης, από αλβανόφωνους βουλευτές ζητείται στις κυβερνητικές τροπολογίες να ενισχυθούν στοιχεία που αφορούν την αλβανική ταυτότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί μένουν ανεπηρέαστοι. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, που βρέθηκε στα Σκόπια και απροκάλυπτα περηφανεύτηκε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει «αυτό που θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και αυτό είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ