Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μεταμνημονιακές» απολύσεις σε μια σειρά χώρους

Τις απολύσεις 7 εργαζομένων στην αλυσίδα «Pink Woman», στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Δάτο Καβάλας, όπου βρίσκονται οι αποθήκες και κομμάτι της παραγωγής, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

Οι περικοπές στο προσωπικό αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η εργοδοσία έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να κλείσει όλα τα τμήματα που αφορούν την παραγωγή. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προτείνει σε κάποιους από τους σημερινούς απολυμένους να πάνε στη Βουλγαρία για να οργανώσουν την παραγωγή και να εκπαιδεύσουν τους εκεί εργαζόμενους της επιχείρησης.

Το Σωματείο σημειώνει ότι «όλα αυτά τα χρόνια (...) όλο και περισσότερα κομμάτια της παραγωγής "ταξίδευαν" για "μισθολογικούς παραδείσους" των Βαλκανίων και αλλού. Ταυτόχρονα, οι μειώσεις μισθών ξεπερνούν το 30% ενώ οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν ακόμα και δεκάδες απολύσεις "για να μη μειωθούν και άλλο οι μισθοί", όπως έλεγε η εταιρεία.

(...) Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι εμείς πληρώνουμε την κρίση τους, εμείς και την ανάπτυξή τους. Ο απόλυτος νόμος των κερδών τους δεν παίρνει υπόψη αν οι δικές μας οικογένειες θα κάνουν Χριστούγεννα, αν θα βάλουμε πετρέλαιο στα σπίτια μας. Ο δικός τους ανταγωνισμός για το ποιος θα βγάλει τα περισσότερα και θα επικρατήσει στην αγορά δεν παίρνει υπόψη τις δικές μας ανάγκες για ζωή και αξιοπρέπεια».

Απολύσεις έγιναν και στην επιχείρηση «ΜΙΜΙΚΟΣ» (όμιλος Φιλίππου), σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Οπως αναφέρει, η εργοδοσία έχει στείλει μέχρι στιγμής στην ανεργία πάνω από 10 εργάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους μετρούσαν «πολλά χρόνια στη δουλειά και αποδοχές παραπάνω από τα ψίχουλα που δίνονται στους νεοπροσλαμβανόμενους».

Καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα και να οργανωθούν στο Συνδικάτο για να υπερασπίσουν τη δουλειά και το μεροκάματό τους, να μην υποκύψουν στο κλίμα τρομοκρατίας. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Δεν είμαστε δούλοι να δουλεύουμε χωρίς όρους και μετά να μας πετάνε σα στυμμένες λεμονόκουπες», σημειώνει. Αλληλεγγύη εκφράζει η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ.

Τέλος, τις απολύσεις εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων δεν θα ανανεωθούν στο τέλος του μήνα, από την επιχείρηση «Τeleperformance», καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην επιχείρηση. Οπως σημειώνει, τουλάχιστον 150 εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία, την ίδια στιγμή που «σε άλλα τμήματα η πίεση και η εντατικοποίηση χτυπάνε κόκκινο».

Η Σωματειακή Επιτροπή διεκδικεί να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε τμήματα με μεγάλη εντατικοποίηση, όπου υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Παλεύει παράλληλα για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, συμβάσεις αορίστου χρόνου και τερματισμό της άθλιας πρακτικής της «ενοικίασης» εργαζομένων. Καλεί, τέλος, σε αγώνα για ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με βάση το σχέδιο κλαδικής σύμβασης του κλαδικού Συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ