Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Σηκώνει τα μανίκια» για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια

Τριμερής σήμερα με Ισραήλ και Κύπρο, αλλά και με τη συμμετοχή για πρώτη φορά των ΗΠΑ

Από προηγούμενη τριμερή, που φιλοξένησε η Λευκωσία
Από προηγούμενη τριμερή, που φιλοξένησε η Λευκωσία
Τα «μανίκια σηκώνει» η κυβέρνηση μια βδομάδα μετά το «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας δραστήριο ρόλο στην ταχύτερη προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο, ως «γεωπολιτικός μεντεσές» των ΗΠΑ στην περιοχή. Ετσι:

  • Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Ισραήλ, για να συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με αντικείμενο τη συνεργασία πάνω σε θέματα Ενέργειας, Αμυνας και άλλα. Στη σύνοδο θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, διά του πρεσβευτή τους στο Ισραήλ, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στην ευρύτερη περιοχή, όπου διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα και μαίνονται σφοδροί ανταγωνισμοί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ». Η σύνοδος είναι η δεύτερη που γίνεται μέσα στο 2018 και θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, στο Μεσανατολικό, ο ευρύτερος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.
  • Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σερβία για τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και την Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, σε μια περίοδο που η ένταση συντηρείται σταθερά στα Βαλκάνια, εξαιτίας του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ενδεικτική των εξελίξεων που κυοφορούνται στην περιοχή είναι η επιστολή του Ντ. Τραμπ προς τον ηγέτη του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με την οποία «το Κόσσοβο αποτελεί κρίσιμο εταίρο στις προσπάθειές μας να εγγυηθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη». Περιγράφοντας τη σημασία που τα Βαλκάνια έχουν για την υπεράσπιση της «ευρωπαϊκής ασφάλειας», ο Τραμπ καλεί συνολικά την ηγεσία του Κοσσόβου να αξιοποιήσει τη «μοναδική ευκαιρία» για «ειρηνευτική συμφωνία» με τη Σερβία και «να απέχετε από ενέργειες που θα καθιστούσαν πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η αποτυχία να επωφεληθείτε από αυτή τη μοναδική ευκαιρία (σ.σ. για συμφωνία με τη Σερβία) θα ήταν μια τραγική οπισθοδρόμηση, καθώς είναι απίθανο να παρουσιαστεί σύντομα μια νέα ευκαιρία για μια συνολική ειρήνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει στην επιτυχία του Κοσσόβου ως ανεξάρτητου, εθνικά κυρίαρχου κράτους». Καταλήγει ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τους Προέδρους του Κοσσόβου και της Σερβίας στο πλαίσιο επίτευξης μιας τέτοιας «ιστορικής συμφωνίας».
  • Χτες, εξάλλου, έγινε τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία, στη Λευκωσία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι «οι τρεις χώρες εδραιώνουν ένα περιφερειακό σύστημα συνεργασίας, που αποσκοπεί στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα γίνει νέα τριμερής σε επίπεδο ηγετών.
Σινιάλο αναβάθμισης της επικίνδυνης εμπλοκής

Ολα τα παραπάνω γίνονται καλύτερα κατανοητά υπό το πρίσμα των όσων συζητήθηκαν στο «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, τον οποίο ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Washington Times», χαρακτήρισε «το αποκορύφωμα των διμερών μας σχέσεων».

Δίνοντας το στίγμα της αναβαθμισμένης ελληνικής εμπλοκής στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, εξήγησε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ήταν πάντα στην ίδια πλευρά (...) Η σημερινή επανατοποθέτηση της στρατηγικής μας σχέσης (...) προέρχεται από την ευθυγράμμιση των συμφερόντων και τις νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις, αναγορευόμενοι σε σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και προωθώντας την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν στο πλαίσιο αυτό τον ηγετικό ρόλο και το όραμά μας και ειδικότερα τις πρωτοβουλίες μας για να επιλύσουμε διαφορές και να επιτύχουμε κοινά οφέλη για την οικονομία και την ασφάλεια στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ