Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Το κέρδος τους σκοτώνει

Στις 29/9 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» άρθρο της Αμερικανίδας συγγραφέα Erica Jong: «Οποιος κι αν έχει ταξιδέψει στην Αμερική με αεροπλάνο, δεν μπορεί να εκπλαγεί για την ταυτόχρονη αεροπειρατεία τεσσάρων αεροσκαφών. Η αεροπορική μας ασφάλεια είναι αστεία. Οι πιο χαμηλόμισθοι υπάλληλοι κάνουν μερικές ερωτήσεις, κοιτούν τη φωτογραφία και σε αφήνουν να περάσεις». Ανάλογες μαρτυρίες είχαμε κι από άλλους κατοίκους των ΗΠΑ, ενώ μετά το χτύπημα της 11ης/9 δημοσιογράφοι αμερικάνικου τηλεοπτικού σταθμού μπήκαν σε αεροδρόμιο από όπου ξεκίνησε ένα από τα τέσσερα υπό κατάληψη αεροπλάνα, και διαπίστωσαν ότι, και πάλι, κανένας πραγματικός έλεγχος δε γίνεται.

Θα ήταν αστείο να υποστηρίξουμε ότι τα αεροπλάνα καταλήφθηκαν, επειδή απλά οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν έκαναν σωστά τη δουλιά τους. Για την υλοποίηση τέτοιου σχεδίου απαιτείται διάβρωση μηχανισμών και βοήθεια από τα «μέσα». Ομως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απαξίωση του δημόσιου τομέα όπως αυτή εκφράζεται, μέσω της έξωσής του από τα αεροδρόμια. Την ανάθεση της φύλαξης τέτοιων χώρων σε ιδιωτικές εταιρίες, τις λεγόμενες «σεκιούριτι».

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ιδιώτες, για να μειώσουν το λεγόμενο λειτουργικό κόστος, δεν προσλαμβάνουν τους καλύτερους στον τομέα τους, εκπαιδευμένους και έμπειρους, αλλά οποιονδήποτε ημιαπασχολήσιμο δεχτεί να δουλέψει για ένα μεροκάματο πείνας. Με ένα ταχύρυθμο, τσάτρα - πάτρα, «σεμινάριο» επί του αντικειμένου και με ό,τι όλα τα προαναφερόμενα συνεπάγονται, για την εξυπηρέτηση των επιβατών, της ασφάλειάς τους, την εύρυθμη λειτουργία αεροδρομίων κλπ.

Στις συνθήκες εργασίας: Οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν καμία αξία για τους εργοδότες τους. Π.χ. στις 24/10 οι εργαζόμενοι στην αμερικάνικη ταχυδρομική εταιρία «BRENWOOD» διαμαρτυρήθηκαν για δύο μέτρα και σταθμά στην αντιμετώπιση της πιθανής έκθεσής τους στο βάκιλο του άνθρακα. Δυο συνάδελφοί τους πέθαναν από την εισπνοή του, επειδή εργάζονταν στη διαλογή - και των μολυσμένων - επιστολών. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές καθυστέρησαν να τους υποβάλουν στις σχετικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν προσβλήθηκαν κι άλλοι, ενώ έσπευσαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη Γερουσία, όπου τριγυρίζει η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ. Οι υπάλληλοι, λοιπόν, αποδίδουν κέρδος μόνο όταν δουλεύουν, μόνο όταν τους εκμεταλλεύονται. Οχι όταν χρειάζεται να τους γιατροπορέψουν, να χαθούν για αυτό το λόγο εργατοώρες και ενδεχόμενα ωραία δολαριάκια για τη θεραπεία τους. Αν, φυσικά, το ατομικό τους συμβόλαιο προβλέπει κάποια - πάντα ισχνή και ανεπαρκή - ασφαλιστική κάλυψη.

Στο εμπόριο: Το 1986, Αμερικανοί οπαδοί αίρεσης μολύνουν μια πόλη του Ορεγκον με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Το περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ» της 28ης/10 αναφέρει ότι «το μικρόβιο αγοράστηκε νόμιμα από την AMERICAN TYPE CULTURE COLLECTION, την ίδια χρονιά που η ίδια εταιρία πουλούσε στο πανεπιστήμιο της Βαγδάτης τρεις τύπους άνθρακα, ενώ το 1988 γίνεται άλλη μια πώληση άνθρακα, αυτή τη φορά στο υπουργείο Μεταφορών του Ιράκ. Ολες οι πωλήσεις ήταν 100% νόμιμες».

Το περιοδικό «BHMAgazino» στις 28/10 σημειώνει ότι «... σειρά από πρώτες ύλες βιοχημικών όπλων... πωλήθηκαν στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο (σ.σ.: του Κόλπου) από την τεξανή εταιρία Tanox Biosystems, στην οποία φέρονταν μάλιστα τότε να είναι γνωστοί μεγαλομέτοχοι ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο Τζέιμς Μπέικερ

Συμπλήρωνε: «Την υπεράσπιση της πυριδοστυγμίνης, του εντομοκτόνου DEET, του Αποεμπλουτισμένου Ουρανίου και όλων των άλλων "περίεργων" χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στον Κόλπο ανέλαβε το Ινστιτούτο Ραντ, στελέχη του οποίου υπήρξαν στο παρελθόν οι κ.κ. Ράμσφελντ και Γούλφοβιτς, δηλαδή η σημερινή πολιτική ηγεσία του αμερικάνικου Υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Να κωδικοποιήσουμε: Εχουν ανάγκη από φτηνά εργατικά χέρια, για να βάλουν περισσότερα στην τσέπη τους; Τα μονοπώλια θα τα βρουν και θα τα βάλουν να κάνουν και τις πιο απίθανες δουλιές, αδιαφορώντας για τις πιθανές συνέπειες.

Εχουν ανάγκη από συνεχή, απρόσκοπτη παραγωγή; Θα τους αφήσουν να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, πέρα από χρονοβόρες εξετάσεις, χρονοβόρες και επιζήμιες εκκενώσεις χώρων.

Εχεις δολάρια για να αγοράσεις θάνατο; Τα μονοπώλια θα στον πουλήσουν ευχαρίστως. Χωρίς ενδοιασμό για τα θύματα. Αρκεί να γεμίσουν ακόμα περισσότερο τα θησαυροφυλάκια των ολίγων. Πληρώνεις και παίρνεις. Τα μονοπώλια άμα τη χρήση του βακίλου, θα χύσουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους και θα συνεχίσουν τις επικερδείς δραστηριότητές τους. Το κέρδος τους σκοτώνει.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ