Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις, εθελοντές και διπλωματικός αναβρασμός

Ανδρες του πακιστανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών βοηθούν τους Ταλιμπάν, διατείνεται αμερικανική εφημερίδα, αφήνοντας υπονοούμενα και για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων της πακιστανικής ηγεσίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Μέρα διαδηλώσεων και η χτεσινή Παρασκευή στο Πακιστάν, όπου χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές παραμένουν κοντά στα σύνορα, περιμένοντας να περάσουν στο Αφγανιστάν, ενώ αρκετοί φέρονται να το έπραξαν ήδη. Ενώ ο διπλωματικός οργασμός συνεχίζεται στην πακιστανική πρωτεύουσα με την άφιξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον, υπονοεί ότι οι πακιστανικές αρχές «κάνουν τα στραβά μάτια» και επιτρέπουν, αν όχι διευκολύνουν, την αποστολή όπλων και πυρομαχικών προς τους Ταλιμπάν.

Περιφρονητικά αντιμετώπισε η πακιστανική ηγεσία τη φερόμενη γραπτή έκκληση του μπιν Λάντεν προς τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να πάρουν μέρος στην «τζιχάντ» κατά των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει κάτι για να υπάρξει αντίδραση, δεν είμαστε καν βέβαιοι για την αυθεντικότητα της επιστολής και δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», διαβεβαίωνε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Περβέζ Μουσαράφ, Ρασίντ Κουρέσι. Την ίδια στιγμή, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στη Λαχώρη, στο Καράτσι, στην Κουέτα και στη βορειοδυτική πόλη Μαρντάν, με κεντρικό σύνθημα την ανατροπή του καθεστώτος Μουσαράφ από το στρατό. Επίσης, κλειστή παρέμενε για 9η συνεχόμενη ημέρα, η εθνική οδός Καρακοράμ, η κεντρική οδική εμπορική αρτηρία που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα, καθώς οι ισλαμιστές εξτρεμιστές διατηρούσαν ένα οδόφραγμα, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες μετριοπαθών ισλαμιστών κληρικών.

Από την πλευρά του, ο Φαϊζουλάχ Φαρούκ, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σαρία Μοχαμάντι» στη θρησκευτική σχολή της οποίας έχουν συγκεντρωθεί από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές, διαβεβαίωνε ότι, και χτες, πέρασαν τα σύνορα εθελοντές. Σύμφωνα με τον Φαρούκ, 1.200 πάνοπλοι εθελοντές αναχώρησαν από την πόλη Μπατζαούρ και σήμερα αναμένονται νέες αναχωρήσεις. Με έκτακτα μέτρα ασφαλείας οι πακιστανικές αρχές αντιμετωπίζουν, τέλος, τις απειλές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζαμιάτ Ουλέμα ι Ισλάμ» να πλήξει την αεροπορική βάση Νταλμπαντίν «αν αυτό κριθεί απαραίτητο», επειδή χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αμερικανικές υπόνοιες

Ανδρες των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών προμηθεύουν με πυρομαχικά και με όπλα τους Ταλιμπάν, μέσω μιας διαδρομής από την Κουέτα προς το πέρασμα Τσαμάν και με τελικό προορισμό το Κανταχάρ. Αυτό υποστηρίζει, σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «Washington Times», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις δεσμεύσεις, οι στενοί δεσμοί της ISI και των Ταλιμπάν δεν έχουν κοπεί.

Φωτογραφίες από αεροσκάφη και από δορυφόρους αποδεικνύουν ότι μεγάλα κύματα ανθρώπων μετακινούνται καθημερινώς μέσω των συνόρων του Πακιστάν και, όπως υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι, «χρησιμοποιούνται και γνωστά ελεγχόμενα μεθοριακά περάσματα». Στο δημοσίευμα δεν κατηγορείται ευθέως η πακιστανική ηγεσία, «που έχει δυσκολότατο έργο», αλλά αφήνονται αρκετά υπονοούμενα για το ρόλο της.

Και ο Βεντρίν στο «χορό»

Συναντήσεις με τον Περβέζ Μουσαράφ, τον ομόλογό του Αμπντούλ Σατάρ, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακχντάρ Μπραχίμι και τον υπουργό Εσωτερικών Μοϊνουντίν Χαϊντέρ είχε, χτες, στο Ισλαμαμπάντ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η «αναζήτηση πολιτικής λύσης για το μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν» και ο Βεντρίν αφού εξήρε τη «σαφή» δέσμευση της πακιστανικής ηγεσίας στην «αντι-τρομοκρατική» εκστρατεία, έσπευσε να την καλέσει να «ξεπεράσει ορισμένα βέτο που θέτει». Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στο θέμα του Κασμίρ. Ο Βεντρίν προερχόταν από το Νέο Δελχί, όπου, για τα ίδια ζητήματα, συνομίλησε με τον Ινδό ομόλογό του Τζασουάντ Σινγκ και θα μεταβεί και στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ