Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Κύμα καταδίκης του αντιδραστικού «ρητού» και αλληλεγγύης στον στρατευμένο που το κατήγγειλε

Ο φαντάρος Δημήτρης Ανδρονιάδης, που υπηρετεί τη θητεία του στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου, διαπίστωσε ότι σε τοίχο του στρατοπέδου υπήρχε επιγραφή με την υπογραφή «στρατάρχης Μάνσταϊν». Από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι πρόκειται για «ρητό» στρατάρχη της Βέρμαχτ του Χίτλερ. Ο συγκεκριμένος είχε πάρει μέρος στην εισβολή των ναζί στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ενωση ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η εγκληματική δράση του χιτλερικού οδήγησε τον στρατιώτη να βγει στην αναφορά και να ζητήσει να σβηστεί το απαράδεκτο και προκλητικό «σύνθημα», κάτι που έγινε από τη διοίκηση.

Η ενέργεια αυτή πήρε δημοσιότητα και είχε θετικό αντίκτυπο, πανελλαδικά και ιδιαίτερα στον Μανταμάδο, περιοχή με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, με τρεις εκτελεσμένους Μανταμαδιώτες στους 200 της Καισαριανής, καθώς και πλήθος εκτελεσμένων αγωνιστών από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές.

Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο βουλευτής Λέσβου του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, πραγματοποίησε περιοδεία στον Μανταμάδο, με τους κατοίκους να καταδικάζουν το προκλητικό γεγονός.

Ακόμη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και μια σειρά από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ κ.ά.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδίκασε το γεγονός και χαιρέτισε τη στάση του μέλους του, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «απόφθεγμα».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, δήλωσε πως «είναι άξιος συγχαρητηρίων ο στρατιώτης που βγήκε στην αναφορά διαμαρτυρόμενος και οδήγησε τον διοικητή να σβήσει τη φασιστική επιγραφή», ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ομόφωνα καταδίκασε την αναγραφή του «συνθήματος» στο στρατόπεδο.

Επίσης, κύμα συμπαράστασης για τη θαρραλέα ενέργεια του φαντάρου εκδηλώθηκε από πάρα πολλούς φαντάρους, όπως από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, την Ορεστιάδα, τη Λήμνο, τη Ρόδο, τη Σάμο, την Κω. Ακόμα, αρκετοί απόστρατοι, με άρθρα και με δηλώσεις, καταδίκασαν το απαράδεκτο περιστατικό. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Το μέγεθος της ενέργειας αυτής του στρατιώτη πήρε μεγάλη διάσταση, ώστε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας δήλωσε: «Τα συνθήματα των εγκληματιών της Βέρμαχτ, που αιματοκύλισαν τον κόσμο και την πατρίδα μας, δεν μπορούν να προβάλλονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αμέσως μετά όμως, με μια απαράδεκτη ενέργεια, η διοίκηση του στρατοπέδου ανακοίνωσε στον στρατευμένο - που βρισκόταν σε άδεια - ότι θα αποσπαστεί σε άλλη μονάδα στην Αθήνα. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, η απόφαση αυτή τελικά πάρθηκε πίσω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικοινωνία με τον στρατευμένο Δημήτρη Ανδρονιάδη (2018-12-22 00:00:00.0)
Η τιμωρία του ναύτη Σ. Παπαδάκη φανερώνει την κοροϊδία των δηλώσεων της κυβέρνησης (2018-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ