Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τα νέα παζάρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού παραμένουν τα Δυτικά Βαλκάνια με το παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου να ξεχωρίζει. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, εμφανίστηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που έχουν αναλάβει αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, αξιωματούχοι και από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, προκειμένου, όπως τόνισε μιλώντας στο περιοδικό «Nedeljnik», να δοθούν «ευρύτερες διεθνείς εγγυήσεις» σε ό,τι συμφωνηθεί. Εξέφρασε ενδιαφέρον για την επίτευξη μιας συμφωνίας «για λύση ακόμη και αύριο», εκτιμώντας ωστόσο ότι «κανείς σοβαρός πολιτικός» ούτε στη Σερβία, ούτε στο εξωτερικό δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι θα λύσουμε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου τη νέα χρονιά.

Η σερβική εφημερίδα «Danas» επίσης ανέφερε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, αναλαμβάνοντας «ρόλο - κλειδί» με βασικό πλεονέκτημά του ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ατζέντα της επίσκεψης Πούτιν

Την περίοδο που εντείνονται στο παρασκήνιο τα παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ για τον ρόλο τους στο επικείμενο παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, επίκειται η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 17 Γενάρη, στο Βελιγράδι. Σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων το σερβικό δίκτυο B92 μετέδωσε πως σχεδιάζονται 20 στρατηγικές σερβο-ρωσικές συμφωνίες σε υποδομές, Αμυνα, Ενέργεια, Μεταφορές, Γεωργία, Εκπαίδευση, Τουρισμό.

Το αυξημένο ρωσικό ενδιαφέρον για τη Σερβία (με φόντο τον ανταγωνισμό με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ) αντανακλάται και στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου να τιμήσει τον Σέρβο ομόλογό του με το παράσημο του Τάγματος Αλεξάντρ Νιέφσκι που είχε δοθεί για τελευταία φορά πριν 100 χρόνια στον Σέρβο διπλωμάτη και πολιτικό Νίκολα Πάσιτς (1845 - 1926).

Η ομιλία Ιβάνοφ στα Σκόπια

Επιπρόσθετο κομμάτι στο παζλ των εξελίξεων που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα Δ. Βαλκάνια αναμένεται να προσδώσει αργότερα σήμερα η τελευταία ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, καθώς η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Μάη. Ο Ιβάνοφ, που δεν μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα, αναμένεται μεταξύ άλλων να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις παρεμβάσεις διάφορων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ