Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης

Eurokinissi

«Εφυγε» παραμονή Χριστουγέννων σε ηλικία 87 ετών ο ηθοποιός, εργάτης του θεάτρου για περισσότερο από μισό αιώνα και με αρκετές κινηματογραφικές ταινίες στο ενεργητικό του, Γιώργος Μοσχίδης.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931 και ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός με περιοδεύοντες θιάσους, τα γνωστά «μπουλούκια».

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1952 στο έργο «Ρομάντζο» του Ε. Σέλντον με τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Βάσως Μανωλίδου. Ακολούθησαν περισσότερες από 350 συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους και πολλές στο Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατράνθρωπους. Η πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά ήταν το 1958 στην ταινία «Αίγινα», ενώ συμμετείχε συνολικά σε 43 κινηματογραφικές ταινίες. Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές και δίδαξε σε δραματικές σχολές.

Είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης» για τη συνολική προσφορά του στο θέατρο, είχε αποσπάσει το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην ταινία «Χάππυ Νταίη» του Παντ. Βούλγαρη (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - 1976), και το Βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1998).

Υπήρξε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών το 1974.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ