Τρίτη 1 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας την Παρασκευή τον 26χρονο Μουχάμαντ Φαγιάντ από τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον άλλους οκτώ. Το Σάββατο ακολούθησε νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, δίχως τραυματισμούς ή θύματα. Ως αφορμή είχε την αναίμακτη ρίψη μίας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 30 Μάρτη, οπότε ξεκίνησαν οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 245 διαδηλωτές, ανάμεσά τους παιδιά, έφηβοι, ανάπηροι, νοσοκόμοι και δημοσιογράφοι.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΤΑΣΣ, ανακοίνωσαν πως θα μεταβεί στα μέσα Γενάρη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, στο πλαίσιο προσπαθειών που καταβάλλει η ρωσική κυβέρνηση για συμφιλίωση ανάμεσα στην ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση και τη «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς. Αραβόφωνες ηλεκτρονικές εφημερίδες αναφέρουν πως η Μόσχα εντείνει τις διεργασίες για ενδοπαλαιστινιακή «συμφιλίωση» εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητη για την ευόδωση προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Νέο ακροδεξιό κόμμα στο Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη. Το Σάββατο, δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η υπουργός Δικαιοσύνης, Αγελέτ Σακέντ, και ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, καθώς και η βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Εστία» Σούλι Μοάλεμ Ρεφαέλι ανακοίνωσαν την ίδρυση του κόμματος «ΧαΓεμίν ΧεΧαντάς» («Νέα Δεξιά») που υποτίθεται πως θα είναι ανοιχτό και σε άλλους πέρα από τους ακραίους «Ορθόδοξους Εβραίους». Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι το νέο πολιτικό μόρφωμα έχει σκοπό να προασπίζεται την ισότητα μεταξύ των θρησκευόμενων και των μη θρησκευόμενων, βασιζόμενο σε «μια αληθινή εταιρική σχέση», ενώ διευκρίνισαν ότι θα ασκούν την ηγεσία του από κοινού. Η πλατφόρμα του νέου κόμματος είναι πανομοιότυπη με εκείνη της «Εβραϊκής Εστίας» καθώς εναντιώνεται κυρίως στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ