Παρασκευή 4 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαμορφώνεται αντιμεταναστευτικό κλίμα στη Βαυαρία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι επιθέσεις κατά περαστικών στη βαυαρική πόλη Αμπεργκ που πραγματοποίησαν, το Σάββατο το βράδυ, νεαροί αιτούντες άσυλο, σε κατάσταση μέθης, επιχειρείται να αξιοποιηθούν από νεοναζιστικές ομάδες για να δυναμώσουν η βία και το μίσος κατά μεταναστών και προσφύγων, αλλά και για να ενταθεί η κυβερνητική αντιμεταναστευτική πολιτική.

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις μεθυσμένους νεαρούς ηλικίας 17 - 19 ετών από το Αφγανιστάν και το Ιράν, που χτύπησαν και τραυμάτισαν περίπου δώδεκα περαστικούς, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί τι προηγήθηκε. Τις επόμενες μέρες η οργάνωση Νυρεμβέργης του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD) δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ορισμένων μελών του, που παραπέμπουν σε «ομάδες αυτοάμυνας», να κινούνται στο σημείο των επιθέσεων και έξω από μια εστία αιτούντων άσυλο. Ωστόσο η αστυνομία ερευνά την υπόθεση ανακοινώνοντας χτες Πέμπτη πως είναι ενήμερη για τις φωτογραφίες αλλά «δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για περιπολίες, διαδηλώσεις ή κάτι παρόμοιο». Ενδεχομένως, δηλαδή, το NPD να θέλει να δημιουργήσει ρατσιστικό κλίμα ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό.

Το βέβαιο είναι ότι και το συγκεκριμένο επεισόδιο έδωσε «τροφή» στην αντιμεταναστευτική πολιτική, στην αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου και την ένταση των απελάσεων. Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, μίλησε για την ανάγκη πιο αυστηρής νομοθεσίας: «Αν οι αιτούντες άσυλο διαπράττουν βίαια εγκλήματα, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας», είπε, συμπληρώνοντας πως «αν οι υφιστάμενοι νόμοι δεν επαρκούν, πρέπει να αλλάξουν».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της εθνικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) στο βαυαρικό Κοινοβούλιο, Κάτριν Εμπνερ - Στάινερ, δήλωσε πως «ο ντόπιος πληθυσμός θα πρέπει να προστατευτεί επειγόντως από αυτούς τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι ζητούν προστασία» και ανακοίνωσε πως θα επισκεφτεί το Αμπεργκ, για να συνομιλήσει με αστυνομικούς και πολίτες.

Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, καταδίκασε τόσο τις επιθέσεις στο Αμπεργκ, όσο και την επίθεση με αυτοκίνητο κατά μεταναστών στο Μπότροπ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ