Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Χ. Ρ. Φερνάντες

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Αλβαρες (γνωστός με το ψευδώνυμο Γκαγιέγκο), ήρωας της Κούβας, υποστράτηγος εν αποστρατεία.

Ο Φερνάντες, γεννημένος στις 4/11/1923 στο Σαντιάγκο ντε Κούβα (με καταγωγή από τη Γαλικία της Ισπανίας), από νεαρή ηλικία μπήκε στο επαναστατικό κίνημα ως στρατιωτικός ενάντια στη δικτατορία του Φ. Μπατίστα, φυλακίστηκε για 3 χρόνια και μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης πρωτοστάτησε στην ανασύσταση του ΚΚ Κούβας, ενώ συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού από πολλές ηγετικές θέσεις μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η τέφρα του θα τεθεί σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα στην Αβάνα, στο νεκροταφείο του Χριστόφορου Κολόμβου, και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μαυσωλείο του Δεύτερου Μετώπου του Φρανκ Παΐς στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, τόπο τιμής και μνήμης πολλών ηρώων της Επανάστασης.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το ΚΚΕ

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κούβας το ακόλουθο μήνυμα για το θάνατο του Χ. Ρ. Φερνάντες:

«Προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για το θάνατο του συντρόφου Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Αλβαρες, υποστράτηγου εν αποστρατεία και Ηρωα της Κούβας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο - στο πλευρό και υπό τις διαταγές του Φιντέλ - στην απόκρουση της αντεπαναστατικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων το 1960.

Ο σ. Γκαγιέγκο Φερνάντες υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ της. Υπηρέτησε την Επανάσταση και το λαό της Κούβας σε υπεύθυνες θέσεις στο υπουργείο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, διετέλεσε υπουργός και υφυπουργός Παιδείας, αντιπρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου και σύμβουλος του προέδρου του κρατικού και υπουργικού συμβουλίου, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας.

Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού, το σοσιαλισμό.

Παρακαλούμε, μεταβιβάστε τα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένειά του και το λαό της Κούβας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ