Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Αναμένεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

ΚΙΕΒΟ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τον λεγόμενο τόμο για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας παρέδωσε την Κυριακή στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον μητροπολίτη Κιέβου και προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιο. Στις τελετές για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας παραβρέθηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, που αξιοποιεί το ζήτημα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα του.

Ο Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης θα είναι πάντα δίπλα σας» και πρόσθεσε: «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα και η ενότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας». Η ανεξαρτησία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι ενταγμένη στην ευρύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, που εξελίσσεται εδώ και 5 χρόνια στην Ανατολική Ουκρανία, στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου της Μόσχας, το οποίο αναγνωρίζει μόνο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με Πατριάρχη τον Ονούφριο, που είναι υπό τη δικαιοδοσία του, και θεωρεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σχισματική. Το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση μένει να φανεί στο μέλλον, ενώ έως χτες δεν υπήρχε επίσημη απάντηση του Πατριαρχείου της Μόσχας για την αυτοκεφαλία, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αιχμηρή. Στη Ρωσία, όπου ισχύει το παλαιό ημερολόγιο, γιορτάστηκαν χτες τα Χριστούγεννα.

Συνάντηση Ποροσένκο - Ερντογάν

Στο μεταξύ, το Σάββατο, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ο Π. Ποροσένκο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζήτησαν την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής τους σχέσης, «του συντονισμού στη διεθνή σκηνή και τις προοπτικές για τη σύναψη συμφωνίας για ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», όπως ανακοίνωσε η ουκρανική Προεδρία.

Μάλιστα, ο Ποροσένκο εξέφρασε την εκτίμησή του για τη «στήριξη της Τουρκίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ