Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική «προθέρμανση»
  • Συλλαλητήρια στις 14, 16 και 19 του Νοέμβρη σε Καρδίτσα, Φάρσαλα και Τρίκαλα αντίστοιχα
  • Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης από την ΠΑΣΥ

Σε κατάσταση αγωνιστικής «προθέρμανσης» βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας ενόψει των αγροτικών συλλαλητηρίων που θα γίνουν στους νομούς της περιοχής. Με τις νέες κινητοποιήσεις τους δίνουν συνέχεια στον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διεκδικώντας το δικαίωμα να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Από χτες οι αγρότες της Χάλκης, του Πλατυκάμπου και της Μελίας Λάρισας έβγαλαν και παρέταξαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να δώσουν το δυναμικό «παρών» τους στις κινητοποιήσεις.

Τα συλλαλητήρια, που θα γίνουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, από τους αγρότες της Καρδίτσας. Στις 16 του Νοέμβρη ακολουθούν οι αγρότες των Φαρσάλων και στις 19 των Τρικάλων. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και οι αγρότες αναμένεται να συντονίσουν τη δράση τους σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Στο στόχαστρο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται ο νέος καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι, που επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, η επικείμενη απόφαση της ΕΕ για κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά και μια σειρά από άλλα αντιαγροτικά μέτρα, που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Τα συλλαλητήρια

Για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, που θα πραγματοποιηθούν στους νομούς της Θεσσαλίας, εντείνονται οι προετοιμασίες με περιοδείες συνδικαλιστών του αγροτικού κινήματος της περιοχής και ενημερωτικές συσκέψεις στις επαρχίες και στα χωριά.

Στα Φάρσαλα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αγροτική σύσκεψη, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΝΛ). Στην κατάμεστη, από αγρότες της επαρχίας, αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου την Παρασκευή 16 του Νοέμβρη και η κάθοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από τις 13 του μήνα. Στη σύσκεψη μίλησαν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας, και τα μέλη της διοίκησης Δ. Δημουλάς και Θ. Τσαλόπουλος, οι οποίοι κάλεσαν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης, το διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί το αγροτικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και «Η Αλληλεγγύη».

Κάλεσμα συσπείρωσης

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν εκπρόσωποί της στη Λάρισα - οι Β. Μπούτας, Μπ. Μπακόλας, Χ. Αρχοντής, μέλη της Γραμματείας, και οι Ρ. Μαρούδας, Σπ. Τσιοτινός, Θ. Τσαλόπουλος και Γ. Φαλάγκας, μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής - απηύθυνε στον αγροτικό κόσμο κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις νέες κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ κάλεσαν τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Επιτροπές Αγώνα να συντονίσουν τη δράση τους σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, έτσι ώστε ο αγώνας ν' αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη και οι αγρότες να επιβάλουν την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οσον αφορά στο βαμβάκι υπογραμμίστηκε ότι, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις και οι θέσεις της ΠΑΣΥ, όπως αυτές εκφράστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε στα τέλη Αυγούστου στην Καρδίτσα, σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών η εφαρμογή του νέου κανονισμού. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι φέτος ένα μέρος της ποσότητας του βαμβακιού πωλείται προς 210 δραχμές το κιλό και το υπόλοιπο από 56 έως 66 δραχμές το κιλό. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ κατήγγειλαν την αποπροσανατολιστική τακτική του υπουργείου Γεωργίας, που έδινε στους αγρότες φρούδες ελπίδες ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει. Ομως, πρόσθεσαν, πλέον, η τακτική του υπουργείου Γεωργίας βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι η σκληρή πραγματικότητα του νέου κανονισμού είναι αδυσώπητη και δεν μπορεί κανείς να την παραβλέψει. Οπως τόνισε ο Β. Μπούτας, «οι 310 δραχμές το κιλό που δήλωσε αρχικά ο υπουργός Γεωργίας ότι θα πάρουν οι παραγωγοί, ή οι 275 δραχμές το κιλό που ανέφερε σε δεύτερη δήλωσή του είναι "όνειρο θερινής νυκτός" για τους αγρότες και κατά συνέπεια δύο είναι τα ενδεχόμενα που θα συμβούν: Οι παραγωγοί είτε θα πουλήσουν ένα μέρος της παραγωγής με 210 δραχμές το κιλό και με 60 δραχμές το υπόλοιπο, ή με ενιαία τιμή που θα "πέφτει" κάτω και από τις 170 δραχμές το κιλό, δεδομένου ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Οργανισμού Βάμβακος πως η φετινή παραγωγή του προϊόντος θα υπερβεί το 1.300.000 τόνους».

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνει η ΠΑΣΥ, μεταξύ των άλλων, αφορά:

  • Στην κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.
  • Στην απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 ενοικιαζόμενα.
  • Στην καταβολή επιδότησης, που θα είναι στο ύψος της τιμής στόχου, στον παραγωγό, αφού έτσι την εισπράττει ο εκκοκκιστής και όχι στην ελάχιστη τιμή που δίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή, χαμηλότερη κατά 18 δραχμές το κιλό.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ αναφέρθηκαν και σ' όλα τ' άλλα προβλήματα που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και καταλήγοντας τόνισαν ότι αμετακίνητος στόχος του αγώνα, ο οποίος είναι το μόνο μέσο που έμεινε στον αγρότη για να διεκδικήσει την παραμονή του στα χωράφια του και τη συνέχιση του επαγγέλματός του, παραμένει η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και η εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ