Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Σφάλμα» μια επίθεση κατά του Ιράκ λέει ο Ανάν...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» στην οποία ο ίδιος αποκλείει πως υπάρχουν σχέδια για να καταστεί το Αφγανιστάν προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «σφάλμα» το ενδεχόμενο να εξαπολυθούν επιθέσεις στο Ιράκ, και «υπαρκτό τον κίνδυνο της έκρηξης οργής του μουσουλμανικού κόσμου»...

«Ο ΟΗΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας... Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε δύο αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας των χωρών - μελών και όσες κυβερνήσεις δείξουν ανυπακοή θα εκτεθούν σε διεθνείς κυρώσεις» είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Κόφι Ανάν, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές κατηγορίες που εκτόξευσε έναντι του ΟΗΕ ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν στο τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Αμέσως μετά, ο γγ του ΟΗΕ έσπευσε να διευκρινίσει πως σε καμία περίπτωση δε σκέφτεται να καταστεί το Αφγανιστάν προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας:«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τη διοίκηση της χώρας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις αφγανικές αρχές... Η ιστορία έχει αποδείξει πως κάθε προσπάθεια ξένων να κυριαρχήσουν ή να ελέγξουν το Αφγανιστάν πάντοτε κατέληγε σε αποτυχία». Σε άλλο σημείο επέμεινε πως «το μόνο μέσο για να επικρατήσεις της τρομοκρατίας είναι μία κοινή διεθνής δράση» και πως «το σημαντικό είναι η μάχη αυτή να διεξαχθεί μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΟΗΕ είδε τις ακόλουθες τρεις «εναλλακτικές δυνατότητες» για την ασφάλεια του αφγανικού πληθυσμού μετά τον πόλεμο, όπως: την αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ, την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης που θα συντίθεται από εθελόντριες μουσουλμανικές χώρες και τη συγκρότηση μίας δύναμης καθαρά αφγανικής, «που, αποτελούμενη από όλες τις υπάρχουσες ένοπλες ομάδες, θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ο καλύτερος εγγυητής της σταθερότητας στη χώρα».

Επέκρινε εμμέσως τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών στο Αφγανιστάν λέγοντας πως «ολοφάνερα εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση κατά την οποία, ενώ χρειάζεται η αποστολή τουλάχιστον 60.000 μετρικών τόνων τροφίμων μηνιαίως, «αποστέλλεται μόλις το 50%»...

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πραγματικό κίνδυνο την έκρηξη οργής του μουσουλμανικού κόσμου» και προειδοποίησε κατά της ενδεχόμενης εξαπόλυσης επίθεσης σε βάρος του Ιράκ χαρακτηρίζοντας αυτό το ενδεχόμενο «σφάλμα που θα είχε ως μόνον αποτέλεσμα να βαρύνει την ένταση στην περιοχή». «Γι' αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους είναι πολύ ενήμερη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ» κατέληξε ο Κόφι Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ