Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο θάνατος στοιχειώνει...
  • Ταλιμπάν και ανθρωπιστικές οργανώσεις, προειδοποιούν για μια επικείμενη «ανθρωπιστική καταστροφή»
  • «Πολλοί συλληφθέντες Αμερικανοί» φέρεται να βρίσκονται στα χέρια των Ταλιμπάν, ενώ ένα πτώμα Αμερικανού πολίτη παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό
  • Σφοδροί βομβαρδισμοί, αλλά και μάχες στο έδαφος

Ετοιμοι να σκορπίσουν την καταστροφή και τον θάνατο

Associated Press

Ετοιμοι να σκορπίσουν την καταστροφή και τον θάνατο
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο χειμώνας βρίσκεται ήδη προ των πυλών στο Αφγανιστάν. Ενας χειμώνας βαρύς, που σύμφωνα με τους αναλυτές θεωρείται «σύμμαχος των Ταλιμπάν» σε αυτόν τον πόλεμο, που βρίσκεται ήδη στην πέμπτη βδομάδα του. Ο φυσικός, όμως, αυτός παράγοντας σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς, που συνεχίζονται ανελέητοι και εντατικοί, είναι αυτοί που θα προκαλέσουν την ερήμωση, κυριολεκτικά, της χώρας.

Εκκληση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη, έκανε χτες από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, που τους ζήτησε να επέμβουν στο Αφγανιστάν, για να εμποδίσουν μια «ανθρωπιστική καταστροφή», διαβεβαιώνοντας πως το καθεστώς της Καμπούλ είναι έτοιμο να συνεργαστεί. «Ζητάμε από τον ΟΗΕ να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν δεσμεύεται να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Εθνη, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση και προς όλες τις ισλαμικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Εξαιτίας των αμερικανικών επιθέσεων, ο λαός αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή», επισήμανε ο Ζαΐφ και πρόσθεσε πως «οι δηλώσεις από την πλευρά του ΟΗΕ ότι λόγοι ασφαλείας τον εμποδίζουν να εργαστεί στο έδαφος του Αφγανιστάν είναι αβάσιμες», υπογραμμίζοντας πως το μόνο πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια είναι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί.

Ανθρωπιστική κρίση

«Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, αλλά και γιατί είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο στρατολόγησής τους από τους Ταλιμπάν, γιατί φοβούνται τους διωγμούς και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς», τόνισε ο εκπρόσωπός της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες-HCR), στο Πακιστάν, Γιουσούφ Χασάν και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε στο Αφγανιστάν, αλλά ούτε και στο Πακιστάν γιατί τα σύνορα έχουν κλείσει». «Αυτό είναι απίστευτα απογοητευτικό και ανησυχητικό. Είναι μια από τις πιο πολύπλοκες και ευαίσθητες καταστάσεις που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Συνήθως τα σύνορα είναι ανοιχτά», κατέληξε ο Χασάν.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα, Δικαιώματα, (Human Rights Watch), η Oxfam και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά», απηύθυναν χτες εκ νέου έκκληση για «ασφαλή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και των μελών των υπηρεσιών αρωγής» και τις «εξαιρετικές προσπάθειες που γίνονται, προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι» σε μία κατάσταση που την περιγράφουν ως «ανθρωπιστική κρίση». Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, 6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άμεσα εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, 2 εκατομμύρια ήδη έχουν διαφύγει εκτός των συνόρων και βρίσκονται σε προσφυγικά στρατόπεδα, και πολύ περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα ή εντός της χώρας, γιατί είναι πάρα πολύ φτωχοί ή εξαντλημένοι, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν καν το δρόμο της προσφυγιάς. 10.000 παιδιά θα πεθάνουν στο άμεσο επόμενο διάστημα των έξι βδομάδων εάν δε λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια και τροφή.

Ασίγαστα σφυροκοπήματα

Αραγε, τι σημασία έχει και εάν πεθάνουν εκατομμύρια, μπροστά στα μεγαλόπνοα σχέδια των Αμερικανών, που σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, «ότι πράττουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και όταν το κάνουμε θα έχουμε επιτύχει τους στόχους μας».

Προκειμένου, λοιπόν, να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν οι Αμερικανοί, μόνο την Κυριακή τα βομβαρδιστικά έκαναν 103 αεροπορικές επιδρομές. Οι 63 στόχοι είχαν την παροχή υποστήριξης στη Βόρεια Συμμαχία, που μάχεται στο έδαφος τους Ταλιμπάν, αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του Πεντάγωνου, Ρίτσαρντ Μαγκρό, που πρόσθεσε ότι επλήγησαν δύο σπήλαια με στοές. Ενώ και χτες, Δευτέρα, που οι βομβαρδισμοί εισήλθαν στην 5η συνεχή βδομάδα, τα Β-52 σφυροκοπούσαν ανελέητα και την πρωτεύουσα Καμπούλ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες επλήγη και ένα ξενοδοχείο όπου θεωρείτο ορμητήριο των Ταλιμπάν. «Δε γνωρίζουμε για νεκρούς, αλλά μερικοί Ταλιμπάν τραυματίστηκαν και ένα τμήμα του ξενοδοχείου καταστράφηκε», θα δηλώσει ο Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν. Το πρακτορείο ειδήσεων «Afghan Islamic Press» (AIP), που εδρεύει στο Πακιστάν, μετέδωσε ότι αεροπορικές επιθέσεις έγιναν και σε διάφορες άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Σημείο αιχμής των βομβαρδισμών ήταν και πάλι τα μέτωπα των μαχών, με τη Βόρεια Συμμαχία, που και πάλι εμφανίστηκε «έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Καμπούλ». Από πηγές της Βόρειας Συμμαχίας έγινε γνωστό ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις των δυνάμεών της με μαχητές του αφγανικού καθεστώτος, στις περιοχές νότια της στρατηγικής σημασίας πόλης του Μαζάρ ι Σαρίφ. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το σημείο όπου συναντώνται οι οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Δυτικό Αφγανιστάν και στις Κεντροασιατικές Δημοκρατίες. Εντούτοις, το βρετανικό BBC, μετέδωσε ότι οι Ταλιμπάν μάλλον ανακατέλαβαν τις περιοχές αυτές...

Παραδόθηκε πτώμα Αμερικανού

Εξαιρετικό όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η είδηση και για την παράδοση του πτώματος ενός Αμερικανού στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τον πρεσβευτή των Ταλιμπάν, μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Ζαϊφ, ο Σπιν Μπόλντακ, Αμερικανός υπήκοος, πέθανε προ ολίγων ημερών κι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση κοντά στο Κανταχάρ και το πτώματα του παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό. Είχε συλληφθεί ως ύποπτος για κατασκοπία. «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν υπάρχει κάποιο κυβερνητικό, ή μέλος της οικογένειάς του που θα ήθελε να παραλάβει τη σορό του στα σύνορα. Θα γνωρίζουμε περί το τέλος της ημέρας», δήλωσε τοπικό στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, «Αμερικανοί συνελήφθησαν είτε επειδή ήταν κατάσκοποι είτε γιατί είχαν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κομάντος στο νότιο Αφγανιστάν», δήλωσε ο μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ραχμανί στον ανταποκριτή του IRNA στο Κανταχάρ, χωρίς όμως να αναφέρει τον αριθμό των συλληφθέντων ούτε την ημερομηνία σύλληψής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ