Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για τη Συνθήκη INF

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Διαβουλεύσεις «κεκλεισμένων των θυρών» μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ξεκίνησαν χτες στη Γενεύη, σχετικά με τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ. Στις 4 Δεκέμβρη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είχε στείλει τελεσίγραφο στη Ρωσία, καλώντας τη να «συμμορφωθεί» με τους όρους της Συνθήκης μέσα σε 60 μέρες, διαφορετικά η Συνθήκη θα ακυρωθεί.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, που έχει τεθεί επικεφαλής των συνομιλιών στη Γενεύη, δήλωσε πως η Ρωσία θα εργαστεί σοβαρά στις διαβουλεύσεις, καλώντας την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τελεσίγραφα και προϋποθέσεις. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την υφυπουργό για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών και τη Διεθνή Ασφάλεια, Αντρεα Λ. Τόμσον.

Η Συνθήκη INF υπογράφηκε στα τέλη του 1987 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, απαγορεύοντας τους συμβατικούς και πυρηνικούς πυραύλους μεσαίου (1.000 - 5.500 χλμ.) και μικρότερου (500 - 1.000 χλμ.) βεληνεκούς. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της Συνθήκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ